Metoda hibridnog mašinskog učenja povećava rezoluciju tomografije električne impedanse

Metoda hibridnog mašinskog učenja povećava rezoluciju tomografije električne impedanse

Električna impedansna tomografija (EIT) je nedestruktivna tehnika snimanja koja se koristi za vizuelizaciju unutrašnjosti materijala. U ovoj metodi, električna struja se ubrizgava između dve elektrode, stvarajući električno polje, a druge elektrode mere izobličenja izazvana prisustvom stranih predmeta unutar materijala.

U poređenju sa drugim metodama snimanja, kao što su rendgensko snimanje, kompjuterska tomografija i slikanje magnetnom rezonancom, EIT ima prednosti što je niska cena i manje glomazan jer ne zahteva velike magnete ili zračenje. Zbog toga ima veliki potencijal kao nedestruktivna metoda za praćenje zdravlja konstrukcija za složene i komplikovane građevinske materijale na bazi cementa.

Izazov sa EIT-om, međutim, leži u preciznoj rekonstrukciji dobijenih informacija kao slika. Za ovu svrhu se obično koriste algoritmi kao što su jednostepeni Gaus-Njutn, primarni metod dvostruke unutrašnje tačke i iterativni Gaus-Njutn (IGN). Međutim, zbog prirode EIT-a, rešenja dobijena korišćenjem navedenih matematičkih metoda sadrže neke netačnosti.

Nedavno, da bi se prevazišao ovaj problem, korišćeni su algoritmi mašinskog učenja kao što su jednodimenzionalne konvolucione neuronske mreže (1D-CNN). Međutim, slabost ovih algoritama leži u rukovanju ranije nevidljivim podacima, što smanjuje njihovu efikasnost.

Da bi se suočio sa ovim izazovima, vanredni profesor Takashi Ikuno sa Univerziteta nauke u Tokiju (TUS), zajedno sa svojim saradnicima, Keiia Minakava, Keigo Ohta i Hiroaki Komatsu sa TUS-a i vanredni profesor Tomoko Fukuiama sa Univerziteta Ritsumeikan, svi iz Japana, su sada razvio je novi hibridni EIT pristup, nazvan AND, koji kombinuje prednosti IGN-a i 1D-CNN-a.

Kada je odnos površine poprečnog preseka stranog tela prema uzorku bio 5k10 -4 (veoma malo strano telo), ​​sadašnji pristup je smanjio grešku veličine na manje od 1/6 greške konvencionalne EIT metode. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu AIP Advances 12. januara 2024.

„Iz perspektive prevencije katastrofa, važna je analiza dotrajalosti postojećih objekata izgrađenih u periodu visokog ekonomskog rasta. Naša nova metoda može poboljšati primenu EIT-a kao metode ispitivanja bez razaranja i doprineti sprečavanju urušavanja zgrada“, kaže Ikuno. .

Inovativna AND metoda izvodi 2D logičke operacije na više slika dobijenih od EIT-a da bi otkrila male strane objekte unutar materijala. U svojoj studiji, tim je testirao svoju AND metodu na stvarnim uzorcima cementa koristeći i simulacijske i eksperimentalne podatke, upoređujući njegove performanse sa IGN i 1D-CNN metodama u oba scenarija.

Kada su koristili podatke simulacije, otkrili su da je IGN metoda dovela do velikih grešaka u rekonstruisanim slikama kako se veličina stranih objekata smanjivala. Nasuprot tome, AND metoda je rekonstruisala položaj i veličinu stranih objekata tačnije nego IGN i 1D-CNN.

Štaviše, sa eksperimentalnim podacima, istraživači su otkrili da su i predložena AND metoda i 1D-CNN metoda tačnije od IGN. Pored toga, identifikovali su još jedan metod za poboljšanje tačnosti EIT-a.

Dr Ikuno objašnjava: „Jedan pristup za poboljšanje EIT-a je promena trenutnog uzorka ubrizgavanja. Promenom prostorne distribucije električnog polja i kombinovanjem sadašnjeg pristupa sa drugim NDE tehnikama, rezolucija za detekciju veličine i položaja stranih čestica može se poboljšati.“ Ovo je fokus njihovog budućeg istraživanja.

„Predloženi metod rekonstrukcije EIT-a, iako je inferioran u odnosu na druge NDE u smislu rezolucije, ima prednosti u pogledu veličine opreme i cene. Može dovesti do poboljšane detekcije stranih objekata bez razaranja, omogućavajući lakšu i redovniju procenu zdravlja zgrade.

„Takođe bi mogao da se upotrebi za brzu bezbednosnu proveru nakon zemljotresa ili eksplozije. Štaviše, očekuje se da će biti lako obučiti inspektore i osoblje da koriste ovu tehnologiju“, zaključuje dr Ikuno.

Sve u svemu, ovi nalazi označavaju značajan korak napred u EIT tehnologiji, koja bi mogla postati važna tehnika detekcije za sprečavanje urušavanja zgrade u budućnosti.