Revolucionarna memorija za promenu faze: Brza, energetski efikasna i stabilna opcija za buduće AI sisteme

Revolucionarna memorija za promenu faze: Brza, energetski efikasna i stabilna opcija za buduće AI sisteme

Tim istraživača sa Stanforda predstavio je novi materijal koji se može koristiti za memoriju za promenu faze, čime se otvaraju nove perspektive za buduće veštačke inteligencije (AI) i sisteme fokusirane na podatke. Ova skalabilna tehnologija obećava brzu, energetski efikasnu i dugotrajnu memoriju koja se može proizvoditi na temperaturama kompatibilnim sa komercijalnom proizvodnjom.

Istraživački tim, predstavljen u Nature Communications, naglašava da nova memorija ne poboljšava samo jednu metriku, već više njih istovremeno, uključujući izdržljivost, brzinu i stabilnost. Ovo predstavlja korak ka univerzalnoj memoriji, gde se integrišu memorija i obrada podataka u jedan uređaj.

Današnji računari koriste nestalnu i nepromenljivu memoriju, ali prelazak podataka između ove dve lokacije može izazvati uska grla. Nova memorija za promenu faze koristi leguru GST467, koja se sastoji od germanijuma, antimona i telura. Ova memorija pruža visoku brzinu prebacivanja, nisku potrošnju energije, stabilnost i dugotrajan rad.

„Sa ovom vrstom memorije, zaista se nadamo da ćemo približiti memoriju i obradu, na kraju u jedan uređaj, tako da koristi manje energije i vremena“, istakao je Ksiangjin Vu, ko-vodeći autor rada.

Napredna superrešetka, koja koristi GST467, pokazala se izuzetno stabilnom, čak i tokom dužeg vremenskog perioda. Rad na naponu ispod 1 volta i brzina prebacivanja u nekoliko desetina nanosekundi čine ovu memoriju izuzetno efikasnom. Osim toga, istraživači razmatraju mogućnost slaganja memorije u vertikalne slojeve, povećavajući tako gustinu memorije.

Erik Pop, profesor elektrotehnike na Stanfordu, ističe da je ova tehnologija najrealističnija i najprikladnija za industriju do sada. Njegovi pozitivni komentari ukazuju na to da bi ova memorija za promenu faze mogla postati ključna komponenta u razvoju budućih AI sistema i računara.