Kina razvija hipersoničnu „pametnu školjku“

Kina razvija hipersoničnu „pametnu školjku“

Kineski pomorski naučnici tvrde da su stvorili takozvanu „pametnu školjku“ koja je sposobna da izvrši precizan udar na metu hiperzvučnim brzinama, objavio je South China Morning Post (SCMP).

Granata, za koju Peking kaže da može da putuje brzinom od 7 mahova, ili sedam puta većom od brzine zvuka, sposobna je da promeni svoj plan leta uz korišćenje satelitskih navigacionih sistema, saopštila je agencija u ponedeljak.

Najsavremeniji sistem za isporuku oružja takođe može da isporuči bojevu glavu do cilja sa marginom greške manjom od 15 metara, dodaje se. Njegove sposobnosti preciznog udara mogu ga učiniti nedovoljnim za napad na manje mobilne objekte poput tenkova, ali bi teoretski bio idealan za veće, statične ciljeve kao što su ratni brodovi ili luke.

Razvoj vojne tehnologije, rekao je SCMP, temelji se na predloženom razvoju „školjke iz snova“ koju je predložila američka mornarica – sličnog sistema naoružanja koji je teoretski bio namenjen za navigaciju brzinom od 5 maha i vođen GPS satelitskim signalima.

Američka vojska je prvi put predložila koncept 2012. godine, ukazujući na svoju nameru da testira ‘ljušturu iz snova’ u roku od pet godina, rekao je SCMP, ali je taj rok prošao 2017. Do 2021. američka vojska je odustala od istraživanja i razvoja sistem naoružanja, dodaje se u izveštaju.

Kineski tim koji je razvio granatu Mah-7 takođe je rekao da, dok su SAD prve započele razvoj tehnologije, oni sami nisu dobili podršku zapadnih naučnika.

„Nismo imali uputstva, čak ni površni uvod u sisteme za navigaciju navođenih projektila, posebno komponentu satelitske navigacije“, napisao je Feng Junhing sa kineskog Pomorskog univerziteta inženjeringa u inženjerskom časopisu u novembru.

Očekuje se da će tehnologija granate biti široko korišćena u scenarijima na bojnom polju, s obzirom da je relativno isplativa za proizvodnju, ali održava mogućnosti dugog dometa, preciznog udara koje se češće povezuje sa projektilima.

Međutim, tokom lansiranja, školjke stvaraju značajno elektromagnetno polje koje može naknadno oštetiti elektronske komponente kao što su mikročipovi ili antene, potencijalno uništavajući sopstveni sistem satelitske navigacije.

Kineski naučnici kažu da su zaobišli ovaj problem tako što su razvili antenu koja može da izdrži elektromagnetne signale, istovremeno održavajući preciznu satelitsku navigaciju.

Pekinška mornarica je nedavno saopštila da je napravila niz pomaka u razvoju oružja, posebno u oblasti elektromagnetnog oružja, saopštio je SCMP, dodajući da simulacije „ratne igre” novog vojnog hardvera izazivaju tradicionalne prednosti koje imaju zapadne nacije.