Tajvan kaže da je 6 kineskih balona letelo kroz njegov vazdušni prostor

Tajvan kaže da je 6 kineskih balona letelo kroz njegov vazdušni prostor

Tajvansko Ministarstvo odbrane izvestilo je da je u ponedeljak zabeležilo prisustvo šest kineskih balona koji su leteli iznad ostrva ili kroz njegov vazdušni prostor. Paralelno s ovim događajem, primetno je i pojačano prisustvo kineskih ratnih aviona i mornaričkih brodova u regionu. Iako specifična svrha ovih balona nije jasna, povećanje njihovog otpremanja ukazuje na moguću kampanju uznemiravanja koja se sprovodi protiv Tajvana.

Ovakva dešavanja dolaze usred dugotrajnih napetosti između Tajvana i Kine. Tajvan je nezavisna država s demokratskim sistemom, ali Kina tvrdi Tajvan kao svoju teritoriju i često vrši pritisak na ostrvo kroz vojne vežbe, političke pritiske i propagandu. Tajvanska vojska redovno izveštava o prisustvu kineskih letelica i brodova u blizini ostrva.

Iako nije jasno da li baloni imaju eksplicitnu vojnu funkciju, njihovo korišćenje u sklopu „taktike sive zone“ može se tumačiti kao sredstvo za izazivanje konsternacije među neprijateljima, a da ne izazove direktnu konfrontaciju. Kina je poznata po zamagljivanju granica između vojnih i civilnih funkcija, a takve akcije često predstavljaju deo šire strategije pritiska na Tajvan.

SAD su takođe izvestile o sličnim incidentima u prošlosti. Početkom prethodne godine, američko ratno vazduhoplovstvo oborilo je kineski špijunski balon koji je preleteo deo Sjedinjenih Država. Iako je Kina tvrdila da je u pitanju meteorološki balon, SAD su ga označile kao vojni objekat s sofisticiranom opremom za nadzor.

Napetosti između Tajvana i Kine povećane su uoči predsedničkih i zakonodavnih izbora na Tajvanu, gde je stranka koja podržava nezavisnost, Demokratska progresivna partija, osvojila treći uzastopni predsednički mandat. Iako Kina često izražava pretnje u vezi sa Tajvanom, većinu tih pretnji smatra se povratnim i deo šireg pritiska na ostrvo.