UN osuđuju ukrajinski napad u kojem je poginulo 27 civila

UN osuđuju ukrajinski napad u kojem je poginulo 27 civila

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je napad na, kako Rusija tvrdi, glavni grad ruske Narodne Republike Donjeck, ali je odbio da pripiše krivicu za granatiranje u kojem je poginulo najmanje 27 civila, a više od dva desetina povređeno, uključujući nekoliko dece.

„Generalni sekretar oštro osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući današnje granatiranje grada Donjecka u Ukrajini“, rekao je portparol generalnog sekretara UN u kratkoj izjavi u nedelju uveče.

„Napadi na civile i civilnu infrastrukturu zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom, neprihvatljivi su i moraju se odmah zaustaviti“, dodaje se.

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju prometne pijace u Donjecku u nedelju popeo se na 27 ljudi, prema poslednjem broju šefa DNR Denisa Pušilina. Povređeno je još 25 ljudi, od kojih su neki u teškom stanju, uključujući „prodorne rane u predelu vitalnih organa i traumatske amputacije udova“, rekao je zvaničnik. Dvoje dece koja su ranjena u bombardovanju opisano je kao umereno teško stanje.

Moskva je pozvala vlade i međunarodna tela da osude ovaj „izdajnički napad na civilno stanovništvo“, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da bi neuspeh u tome bio znak „prećutnog odobravanja ubistava civila“ što bi samo ohrabrilo Kijev „ da počini još krvavija zlodela“.

Granatiranje, koje je pogodilo okrug Kirov na jugozapadu Donjecka, izvedeno je upotrebom municije 152mm i NATO standarda 155mm.

„Ovo još jednom potvrđuje direktnu umešanost [Zapada] u sukob i čini ga saučesnikom u zločinima režima Zelenskog, koji je još jednom pokazao svoju nehumanost i mržnju prema nevinim ljudima“, dodaje ministarstvo.