Posle četiri sata pauze ponovo lete avioni sa beogradskog aerodroma – razlog odlaganja greška u kontroli dolaznih putnika, moguća kašnjenja i tokom jutra

Posle četiri sata pauze ponovo lete avioni sa beogradskog aerodroma – razlog odlaganja greška u kontroli dolaznih putnika, moguća kašnjenja i tokom jutra

Na aerodromu „Nikola Tesla“ došlo je do privremene obustave letova jer su putnici na odlaznom terminalu morali ponovo da prođu kroz obaveznu kontrolu zbog propusta u praćenju dolaznih putnika od strane nadležnih službi. Avioni su ponovo poleteli nakon četiri sata pauze.

Tokom četiri sata, između 17.15 i 21.29, sa Aerodroma „Nikola Tesla“ nije poleteo nijedan avion.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je usled greške u funkcionisanju službi operatera na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, oko 17 časova u tranzitnoj zoni došlo do mešanja putnika koji su doputovali iz Skoplja, sa drugim putnicima koji nameravaju da putuju ka evropskim i svetskim destinacijama, a nad kojima je prethodno izvršena kontrola pregleda lica i prtljaga.

„Zbog ove situacije, a radi obezbeđivanja potrebnih uslova za bezbednost vazuhoplova i putnika, zahtevi aerodromskog osoblja prema Ministarstvu unutrašnjih poslova bili su da se zaustavi dalja pasoška kontrola na izlazu iz zemlje i ulazak novih putnika u tranzitnu zonu, dok se ne izvrši pražnjenje tranzitne zone i ponovni bezbednosni pregled svih lica koja se nalaze u toj zoni, koji inače obavlja osoblje operatera Aerodroma ‘Nikola Tesla’, po Zakonu o vazdušnom saobraćaju“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Iz navedenih razloga je privremeno bila obustavljena pasoška kontrola, koja je normalizovana posle tri sata, a policijski službenici Uprave granične policije preduzimaju sve poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, kako bi sprečili zadržavanje na izlazu iz zemlje, rečeno je iz MUP-a.

Sa Aerodroma „Nikola Tesla“ oko 20.20 su saopštili da je Ministarstvo unutrašnjih poslova završilo bezbednosnu proveru terminala, da se svi putnici vraćaju u zgradu i da se očekuje normalizacija saobraćaja u najkraćem mogućem roku.

Oko sat kasnije, poleteo je prvi avion. Reč je o letu „Er Srbije“ za Barselonu koji je po redu letenja trebalo da poleti u 17.10.

Verica Ječmenica, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je da je „do zastoja u radu aerodroma Nikola Tesla došlo usled greške u funkcionisanju službi operatera na Aerodromu“ i da „operater aerodroma snosi jedini odgovornost za probleme koji su nastali“.

„Putnici koji su sleteli u 16.16 sati letom iz Skoplja odvezeni su autobusom greškom na pogrešan gejt gde su ušli u tranzitni deo i pomešali se sa putnicima koji su prošli bezbednosne provere. Na zahtev operatera beogradskog aerodroma MUP je u 17.22 sati prekinuo pasošku kontrola na izlazu iz Srbije“, precizirala je Ječmenica, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ječmenica je rekla da je sa Aerodroma „Nikola Tesla“ kasnilo 17 letova Er Srbije i da je ta avio-kompanija otkazala večerašnje letove za Berlin, Frankfurt i Dizeldorf.

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naložilo je izlazak inspekcija koje će po završetku postupka nadzora pokrenuti postupke protiv operatera i odgovornih lica prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju. Javnost će biti obaveštena o rezultatima nadzora. Avio kompanije koje su pretrpele štetu rešavaće svoje odnose sa operaterom aerodroma koji je za štetu odgovoran“, poručila je pomoćnica ministra Verica Ječmenica.

Kompanija „Er Srbija“ saopštila je da će večeras i sutra ujutro doći do odstupanja u planiranom redu letenja i da je moguće da pojedini letovi kasne i do dva sata zbog vanrednog pregleda odlaznog terminala aerodroma „Nikola Tesla“.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije naložilo je popodne vanredni pregled odlaznog terminala zbog greške u praćenju redovnih tokova dolaznih putnika od strane nadležnih službi beogradskog aerodroma.

„Usled pomenutog vanrednog pregleda, moguće je da će doći do odstupanja u planiranom redu letenja u večerašnjem i sutrašnjem jutarnjem talasu saobraćaja Er Srbije. Očekuje se da će pojedini letovi u jutarnjem talasu kasniti i do dva časa“, saopštila je Er Srbija.