Iran kaže da lansira satelit u novoj prekretnici u vazduhoplovstvu

Iran kaže da lansira satelit u novoj prekretnici u vazduhoplovstvu

Iranska Revolucionarna garda lansirala je u subotu istraživački satelit, rekao je ministar, stavljajući ga u višu orbitu u novoj prekretnici za svoj vazduhoplovni program koji se suočio sa kritikama Zapada.

Sjedinjene Države su više puta upozoravale Iran na takva lansiranja, rekavši da se ista tehnologija može koristiti za balističke rakete, uključujući one dizajnirane za isporuku nuklearne bojeve glave.

Islamska Republika kaže da su njena lansiranja satelita i raketa samo u civilne ili odbrambene svrhe, poričući bilo kakvu ambiciju da razvije sposobnost nuklearnog oružja.

„Satelit Soraja Iranske svemirske organizacije… uspešno je lansiran sa nosačem satelita Ghaem-100 Korpusa garde islamske revolucije“, saopštila je zvanična novinska agencija IRNA.

„Ovo je prvi put da je Iran uspešno postavio satelit u orbite veće od 500 kilometara (310 milja)“, saopštila je IRNA.

Novinska agencija je citirala ministra za telekomunikacije Isu Zarepura koji je rekao da je satelit, težak oko 50 kilograma (110 funti), stavljen u orbitu 750 kilometara iznad Zemlje.

Raketu-nosač Ghaem-100 proizvodi vazduhoplovna organizacija moćne Revolucionarne garde. To je prvi trostepeni satelitski lanser na čvrsto gorivo u zemlji.

Dok se Teheran u prošlosti borio sa nekoliko neuspešnih lansiranja satelita, uspešno lansiranje njegovog prvog vojnog satelita Nour-1, u orbitu u aprilu 2020, izazvalo je oštar ukor od strane Sjedinjenih Država.

Druge zapadne vlade su izrazile sličnu zabrinutost u vezi sa iranskim vazduhoplovnim programom.

Teheran je pod teškim američkim sankcijama od povlačenja Vašingtona 2018. iz značajnog nuklearnog sporazuma kojim je Iranu odobreno oslobađanje od sankcija u zamenu za ograničavanje njegovih nuklearnih aktivnosti, osmišljenih da spreči razvoj nuklearnog oružja.