SAD i Izrael u sukobu oko sudbine Gaze

SAD i Izrael u sukobu oko sudbine Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbija da napravi kompromis sa Vašingtonom o potencijalnom rešenju sa dve države za posleratnu Gazu uprkos insistiranju američkog predsednika Džoa Bajdena da se par složi nakon što su razgovarali telefonom prvi put u mesec dana, navodi Netanjahu napravljeno na X (bivši Tviter) u subotu.

„Neću praviti kompromise u pogledu pune izraelske bezbednosne kontrole nad čitavim područjem zapadno od Jordana – a to je u suprotnosti sa palestinskom državom“, napisao je Netanjahu na platformi, ponavljajući svoj često izrečeni stav o ovoj temi.

Bajden je nakon razgovora sa svojim izraelskim kolegom u petak tvrdio da rešenje sa dve države nije nemoguće pod sadašnjom vladom Zapadnog Jerusalima, insistirajući da postoji više vrsta rešenja koja bi mogla da odgovaraju ovom zakonu.

Međutim, Netanjahu se više puta i obimno zalagao protiv bilo kakvog oblika nezavisne palestinske vlade i podsetio publiku ranije ove nedelje da je radio „30 godina“ da spreči razvoj palestinske države.

„U budućnosti, država Izrael mora da kontroliše čitavo područje od reke do mora. To se dešava kada imate suverenitet”, rekao je premijer novinarima tokom televizijske konferencije za novinare, misleći na reku Jordan i Crveno more – granice koje mnogi Palestinci smatraju granicama njihove sopstvene države.

Činilo se da se premijer čak razmetao svojim neslaganjem sa izraelskim saveznicima u Vašingtonu, napominjući da je „rekao ovu istinu našim prijateljima, Amerikancima“, zaustavivši ono što je opisao kao „pokušaj da nam se nametne realnost koja će nas ugroziti. ”

„Premijer u Izraelu mora biti u stanju da kaže ne, čak i najboljim prijateljima“, nastavio je on.

SAD nastavljaju da brane Izrael pred sve većim optužbama međunarodne zajednice da zapadni Jerusalim čini ratne zločine u Gazi, gde su odbrambene snage Izraela od 7. oktobra ubile preko 25.000 Palestinaca, većinom žena i dece.

Međutim, neki visoki američki zvaničnici postali su glasniji u pogledu svoje želje za rešenjem sa dve države – koje su UN i drugi dugo najavljivali kao jedini potencijalno miran ishod za region – čak i kada se suoče sa protivljenjem Izraela.

Američki državni sekretar Antoni Blinken insistirao je u sredu da je neki oblik palestinske samouprave neophodan da bi Izrael „dobio istinsku bezbednost“. Ranije ovog meseca, on je tvrdio da su arapski lideri željni da pomognu u obnovi Gaze „kroz regionalni pristup koji uključuje put do palestinske države. ”

Vašington je pozvao Palestinske vlasti, koje upravljaju okupiranom Zapadnom obalom, da preuzmu kontrolu nad Gazom nakon što Hamas bude poražen, iako je Netanjahu više puta pretio da će rat koji je objavio nakon Hamasove invazije 7. oktobra nastaviti do 2025. godine.