IAEA: Rusi ponovo postavljaju mine u Zaporožskoj NE

IAEA: Rusi ponovo postavljaju mine u Zaporožskoj NE

Ruske snage ponovo su minirale Zaporožsku nuklearnu elektranu duž njenog perimetra, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, objavljenom u petak.

„Mine duž perimetra ZNPP, u tampon zoni između unutrašnje i spoljašnje ograde objekta, koje je ranije identifikovao tim IAEA i koje su uklonjene u novembru 2023. godine, sada su ponovo na svom mestu. Ovo je zabranjeno područje nedostupno za rad. osoblje fabrike“, navodi se u izveštaju.

Takođe se napominje da je ove nedelje nekoliko sati nestalo rezervnog napajanja energetskih jedinica. Uzrok se istražuje.

Što se tiče eksternog napajanja, za hlađenje šest reaktora (umesto četiri 750 kV i šest 350 kV vodova) ostaje na raspolaganju samo jedan vod 750 kV i rezervni vod 330 kV.

„Status ranjivog napajanja elektrane ostaje jedna od glavnih opasnosti za nuklearnu sigurnost i bezbednost na lokaciji. Situacija je i dalje izuzetno zabrinjavajuća u tom pogledu“, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi. Od avgusta 2022, lokacija je već osam puta izgubila svu struju van lokacije, što ga je primoralo da se oslanja na hitne dizel generatore, dodao je on.

IAEA je takođe zabrinuta što su, na osnovu diskusija i informacija koje su dostavljene timu, stručnjaci zaključili da ZNPP neće sprovoditi sveobuhvatan plan održavanja tokom 2024. godine.

„Dobro utvrđen plan održavanja i njegova blagovremena primena su od suštinskog značaja za osiguranje bezbednosti i sigurnosti postrojenja“, objasnio je Grosi. Prema njegovim rečima, održavanje je posebno važno u uslovima u kojima je šest reaktora isključeno na duži period.

Početkom ove nedelje, stručnjaci IAEA su dobili pristup reaktorskoj hali energetske jedinice 6. Međutim, još uvek su u toku napori da se pristupi drugim reaktorskim i turbinskim halama i nekim krovovima reaktora, rekao je Grosi.

On je izvestio da tim IAEA nastavlja da prati situaciju u vezi sa naslagama borne kiseline u nekim od prostorija sistema bezbednosti na bloku 6, koje su prvi put primećene 22. decembra. Stručnjaci su juče potvrdili da je nivo borne kiseline u rezervoaru bio visok. iznad minimalnog nivoa u tehničkim specifikacijama.

Prošlog leta IAEA je otkrila da je ZNPP minirana duž njenog perimetra