Pentagon priznao da se američki dron „srušio“

Pentagon priznao da se američki dron „srušio“

Američka vojna bespilotna letelica „srušila se“ severno od iračke prestonice, rekao je zvaničnik Pentagona za više medija, odbijajući da ponudi detalje. Incident se dogodio nedeljama nakon što je američki dron ubio vođu lokalne milicije u Bagdadu, napad koji je osudila iračka vlada.

Bespilotna letelica se srušila u četvrtak uveče u blizini vazdušne baze Balad, koja se nalazi oko 70 kilometara (43 milje) severno od Bagdada, rekao je neimenovani zvaničnik odbrane u izjavi do koje su došli AFP, RIA Novosti i druge novinske agencije.

„Iračke snage bezbednosti pronašle su letelicu. Nema prijavljenih povređenih“, rekao je zvaničnik u petak, dodajući da je „istraga o uzroku nesreće u toku“.

Iako zvaničnik nije dao nikakve naznake da li je dron pretrpeo tehnički problem ili je oboren neprijateljskom vatrom, priznanje je usledilo samo nekoliko sati nakon što je lokalna milicijska grupa – Islamski otpor u Iraku – tvrdila da je gađala američki MK-9 Reaper, koji je koriste se i za osmatranje i za vazdušne udare.

„Mudžahedini su juče gađali… dron MK-9 koji je pripadao američkoj okupaciji“, navodi se u saopštenju grupe u petak.

Nepotvrđeni snimci na kojima se navodno vidi kako skupi američki dron pada sa neba zahvaćenog plamenom pojavili su se na mreži – dok se činilo da još jedan snimak prikazuje posledice pada, sa ostacima koji su razbacani po zemlji.

Vašington je pokrenuo seriju smrtonosnih udara na Irak i Siriju poslednjih meseci, najviše na meti milicionih grupa sa navodnim vezama sa Iranom. U napadu američke bespilotne letelice na Bagdad ranije ovog meseca ubijen je vođa milicije Muštak Džavad Kazim al-Džavari, koji je predvodio Harakat Hezbolah al-Nudžabu, šiitsku naoružanu grupu za koju se tvrdi da ima veze sa frakcijom Islamskog otpora.

Vojni portparol iračkog premijera Mohameda Šije al-Sudanija osudio je napad kao „neopravdan napad na irački bezbednosni entitet“ koji je delovao uz zvaničnu dozvolu. Al-Džavari je služio kao komandant u Snagama narodne mobilizacije (PMF), labavoj grupi paravojnih jedinica koje je odobrila država formirana 2014. kako bi pomogla u borbi protiv Islamske države (IS, ranije ISIS).

Još jedan udar američkog drona visokog profila u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu u januaru 2020. doveo je do smrti zamenika šefa PMF-a Abu Mahdija al-Muhandisa, kao i Kasema Solemanija, šefa iranskih elitnih snaga Kuds. Taj napad je osudio i Bagdad, a tadašnji premijer Adel Abdul Mahdi ga je nazvao „agresijom na Irak kao državu, vladu i narod“.