Dva britanska ratna broda sudarila se u Persijskom zalivu

Dva britanska ratna broda sudarila se u Persijskom zalivu

Dva broda minolovca Kraljevske mornarice Velike Britanije sudarila su se dok su pristajala u Bahreinu, a jedan brod je snimljen na video snimku dok je nazadovao u drugi. Portparol britanske vojske potvrdio je sramotnu nesreću, rekavši da je uzrok nesreće još pod istragom.

Nesreća se dogodila u četvrtak kada je HMS Chiddingfold, brod protiv mina klase Hant, pokušao da pristane na neotkrivenoj lokaciji u ostrvskoj državi u Zalivu. Kao što je snimljeno na snimku koji kruži na mreži, Chiddingfold je viđen kako udara u pramac lovca na mine klase Sandovn HMS Bangor, izazivajući glasan zveket.

Neimenovani vojni izvor na koji se poziva UK Defense Journal rekao je da će timovi biti poslati da pregledaju štetu i naprave plan za popravke. Portparol Kraljevske mornarice takođe se osvrnuo na nesreću u saopštenju objavljenom u petak.

„Svesni smo incidenta u vezi sa dva lovca na mine zajedno u Bahreinu. U ovom incidentu nema žrtava i bilo bi neprikladno dalje komentarisati dok je istraga u toku“, rekao je portparol.

Posledice incidenta uhvaćene su na drugoj slici, koja je pokazala veliku rupu u trupu Bangora.

Dizajniran da locira i uništi pomorske mine, HMS Chiddingfold je napravljen od plastike ojačane staklom i drugih obojenih materijala kako bi se smanjio njegov magnetni potpis. Minolovac klase Hant ušao je u službu 1980-ih i ima sporednu ulogu kao priobalni patrolni brod. Ostaje jedno od glavnih londonskih plovila za lov na mine i opremljeno je naprednim sonarom na trupu nakon niza nadogradnji.

U međuvremenu, Bangor je pušten u rad 2000. godine i koristi se za otkrivanje mina na dubinama do 200 metara (655 stopa). Plovilo je učestvovalo u patrolama kod libijske obale 2011. godine tokom intervencije NATO-a u toj severnoafričkoj državi, u kojoj su islamistički militanti nasilno zbacili i ubili dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija. Brod za borbu protiv mina klase Sandovn, brod nosi pomorske dronove SeaFok koji se koriste za pomoć roniocima za čišćenje mina tokom odlaganja eksploziva.