SAD: Nema dokaza o namernim izraelskim ratnim zločinima u Gazi

SAD: Nema dokaza o namernim izraelskim ratnim zločinima u Gazi

Vašington nije video nikakve dokaze da je Izrael namerno počinio ratne zločine u Gazi, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima u četvrtak.

Upitan o pozivu Meksika i Čilea da Međunarodni krivični sud istraži zločine protiv čovečnosti koje je Zapadni Jerusalim navodno počinio nad Palestincima, Kirbi je rekao da SAD „još uvek prikupljaju više informacija o tome šta bi to podrazumevalo“.

„Želim još jednom da kažem da nemamo nikakve indikacije da [izraelska vojska] namerno ulaže napor da počini ratne zločine“, rekao je on.

Izraelske odbrambene snage ubile su skoro 25.000 Palestinaca u Gazi od objave rata Hamasu 7. oktobra, prema zdravstvenim vlastima enklave. Još 60.000 je navodno ozbiljno povređeno, dok se na desetine hiljada još vode kao nestale ispod ruševina čitavih kvartova koje je sravnilo sa izraelskim bombardovanjem.

Dok izraelska vlada premijera Benjamina Netanjahua insistira na tome da namerno ne nanosi civilne žrtve, vojni i obaveštajni izvori u zemlji priznali su namerno gađanje civilne infrastrukture radi psihološkog efekta u intervjuima za izraelsko izdanje Local Call/+972 Magazine.

Kirbi je to izjavio u četvrtak ubrzo nakon što je priznao da je Bela kuća „ozbiljno zabrinuta“ zbog izveštaja da su izraelske odbrambene snage namerno ubile palestinsko-američkog tinejdžera u okupiranom gradu na Zapadnoj obali al-Mazra al-Šarkija.

Dok je Izrael samo objavio rat Hamasu, koji vlada Gazom, ali ne i Zapadnom obalom, oko 370 Palestinaca je ubijeno na ovoj potonjoj teritoriji od početka rata, od kojih je skoro 100 maloletnih. Pripadnici IDF-a uhapsili su u sredu još 85 Palestinaca na Zapadnoj obali, dodajući ukupno skoro 6.000 stanovnika regiona koji će biti zatvoreni od 7. oktobra.

Meksičko ministarstvo spoljnih poslova je u četvrtak podnelo peticiju MKS-u da istraži Izrael „zbog rastuće zabrinutosti zbog najnovije eskalacije nasilja, posebno protiv civilnih ciljeva“, pozivajući se na „brojne izveštaje Ujedinjenih nacija u kojima se detaljno navode mnogi incidenti koji bi mogli da predstavljaju zločine pod jurisdikcijom MKS-a .”

Čileanski ministar spoljnih poslova Alberto van Klaveren dodao je na konferenciji za novinare istog dana da je Santjago podržao „istragu svakog mogućeg ratnog zločina… bilo da su to ratni zločini koje su počinili Izraelci ili Palestinci“.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova pohvalilo je obe zemlje što su se oglasile u saopštenju u petak, navodeći da njihove reči potvrđuju „hitnu potrebu da Sud ispuni svoj mandat, da odvrati, istraži i krivično goni najteže zločine od interesa za međunarodnu zajednicu“.

Južna Afrika je prošlog meseca optužila Izrael da je počinio „genocidna dela“ protiv Palestinaca u Gazi u podnesku Međunarodnom sudu pravde. Izraelski predsednik Isak Hercog žestoko je odbacio optužbe za genocid, nazvavši ih „groznim i besmislenim“.

Izrael je obećao da će nastaviti rat sve dok Hamas ne bude potpuno uništen i svi taoci koje su palestinski militanti zarobili ne budu oslobođeni. Procenjuje se da se u Gazi još uvek drže 132 osobe u zatočeništvu, nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je u Izraelu poginulo oko 1.200 ljudi.