Istraživači kreiraju uputstvo za otkrivanje retkih ćelija koje bi mogle da otkriju tajne alergija

Istraživači kreiraju uputstvo za otkrivanje retkih ćelija koje bi mogle da otkriju tajne alergija

Istraživači sa Univerziteta McMaster napravili su uputstvo za upotrebu koje će pomoći naučnicima širom sveta da teško otkriju B ćelije.

Predvođeni dr. studentice Alise Felps i docenta na Odseku za medicinu Džoša Keniga, istraživači su želeli da zacrtaju put ka pronalaženju ovih ćelija kao deo njihovog rada u razumevanju alergija na hranu. Njihov rad je objavljen u časopisu Nature Protocols.

B ćelije su vrsta imunoloških ćelija koje stvaraju antitela. Ove ćelije pomažu u borbi protiv stanja poput raka i infekcija, ali takođe mogu izazvati autoimune bolesti i alergije.

„Jedan od velikih problema u pokušaju da se proučavaju ove B ćelije, one koje prave ova antitela koja imaju sve vrste različitih i veoma važnih funkcija, jeste to što su one zaista, zaista, retke. Teško ih je pronaći. I tako , morate imati veoma dobre alate koji će vam pomoći da proučavate ove stvari“, kaže Kenig.

Da bi dao primer koliko retke ove ćelije mogu biti, Kenig je ukazao na B ćeliju specifičnu za kikiriki. Čini manje od 0,0001% imunih ćelija u ljudskoj krvi.

Tim je usvojio metod koji je prvobitno kreirao Džastin Tejlor, koji sada upravlja laboratorijom Tailor sa Univerziteta Virdžinija. Tejlor je kreirao metod koristeći tetramere antigena za osetljivo označavanje i obogaćivanje specifičnih B ćelija kako bi se mogle otkriti.

Tetrameri se sastoje od četiri molekula antigena, koje u ovom slučaju naučnici mogu prilagoditi. Prilagođavanje je ogromno i može da pokrije sve, od kikirikija do B ćelija specifičnih za COVID-19.

„Nakon što smo nekoliko godina koristili tehnologiju u nekoliko naših studija i napravili više različitih tetramera alergena i tetramera antigena za druge ljude, odlučili smo da napišemo dokument o protokolu kako bismo pomogli drugim ljudima da proučavaju ove neverovatno važne B ćelije“, kaže Felps.

Pored boljeg razumevanja kako alergije deluju kod ljudi, tetrameri se mogu koristiti za proučavanje efikasnosti vakcina. Ovo je nešto što su uradili Koenig i njegov tim pomažući istraživačima Mekmastera Metju Mileru, Brajanu Ličtiju i Džou Ksingu da utvrde da li je njihov kandidat za vakcinu aktivirao zaštitne B ćelije specifične za COVID.

„Sa ovim protokolima koji su sada objavljeni, više istraživača širom sveta će moći da napravi ove vrste alata koji će pomoći da svoju nauku unaprede“, kaže Tejlor.