Bajden i Netanjahu ponovno razgovarali nakon četiri nedelje, razlike u vezi sa Palestinom sve očiglednije

Bajden i Netanjahu ponovno razgovarali nakon četiri nedelje, razlike u vezi sa Palestinom sve očiglednije

Predsednik Džo Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su konačno obnovili direktnu komunikaciju u petak nakon gotovo četvoronedeljne pauze. Razgovarali su o fundamentalnim razlikama u vezi sa mogućim putem ka palestinskoj državnosti nakon završetka borbi u Gazi. Odnosi između njih pokazuju znakove zategnutosti, posebno oko Netanjahuove odbijenice podrške palestinskoj državi. Bajden i njegovi saradnici su bili kritični prema Netanjahuu zbog vojnih operacija u Gazi i povećanja civilnih žrtava. Razgovor u petak je bio prvi od 23. decembra, a odvijao se usled sve većeg pritiska na Sjedinjene Države da deluju kako bi okončale sukob.

Obe strane pokazuju nestrpljenje, a Netanjahu je jasno izrazio protivljenje palestinskoj državi nakon rata. Bajden, s druge strane, ponavlja posvećenost podršci Palestincima u postizanju državnosti. Njihovi odnosi pokazuju znakove napetosti, što je dodatno komplikovano Netanjahuovim političkim izazovima i pritiscima od strane demokratskih poslanika u SAD koji traže uzdržanost Izraela tokom vojnih operacija.

Netanjahu je odbio podršku Palestincima i izražava zabrinutost da bi palestinska država mogla postati baza za napade na Izrael. Bajden i njegov tim veruju u novu dinamiku na Bliskom istoku u kojoj će Izraelci biti integrisani u region kada se sukob završi. Pitanje rešenja sa dve države ostaje ključno, a Bajden se trudi balansirati podršku Izraelu s pritiskom za postizanje održivog mira u regionu. Razgovori između Bajdena i Netanjahua su postali manje konstruktivni, a očekuje se dalje zategnutost u odnosima dvojice lidera.