Kako su glasine na internetu dovele do nestanka vode u jednom gradu u SAD

Kako su glasine na internetu dovele do nestanka vode u jednom gradu u SAD

Agencije za sprovođenje zakona istražuju uticaj glasina na društvenim mrežama o mogućem nestanku vode u Džeksonu, Misisipi, koje su navodno podstakle građane da brzo napune kade vodom, izazivajući pad pritiska u vodovodnom sistemu i privremeno presušenje slavina za hiljade korisnika.

JKSN Vater, privatna korporacija koja upravlja vodovodnim sistemom Džeksona, saopštila je da je američki okružni sudija odobrio objavljivanje informacija o istrazi, ali nije precizirala koje su agencije za sprovođenje zakona uključene.

Iako nije otkriven izvor glasina, post na društvenim mrežama koji je citiran bio je upozorenje o mogućem prekidu vode u Džeksonu. Slavine su privremeno presušile za oko četvrtinu od 52.000 potrošača vode zbog povećane potražnje izazvane brzim punjenjem kada.

Problemi sa vodom u Džeksonu počeli su zbog ledenih uslova koji su opteretili infrastrukturu, a JKSN Vater navodi da je „namerna kampanja dezinformacija“ doprinela situaciji.

Nacionalna meteorološka služba upozorava na povratak opasnih hladnoća tokom vikenda, što dodatno povećava zabrinutost za vodovodni sistem. JKSN Vater se suočava sa izazovima u održavanju stabilnosti sistema, a očekuje se da će istraga pružiti uvid u uticaj društvenih mreža na ponašanje građana u sličnim situacijama.

Ekipe za održavanje su u petak uspele vratiti vodu za većinu korisnika, ali hladni udari i dalje predstavljaju pretnju vodovodnom sistemu u narednim danima.