Ruske diplomate odnele nameštaj i sanitarije iz zatvorenog generalnog konzulata u Bugarskoj

Ruske diplomate odnele nameštaj i sanitarije iz zatvorenog generalnog konzulata u Bugarskoj

Uvidom u zgradu bivšeg Generalnog konzulata Ruske Federacije u bugarskom gradu Ruse, odakle su Rusi otišli ​​u junu 2022. godine, utvrđeno je da je zgrada pretrpela značajna oštećenja – izbijeni su dovratnici, slavine, lavaboi i kuhinjska oprema. su ukradeni, rekao za Bugarski javni radio BNR autor projekta zgrade, arhitekta Vencislav Iliev.

Zgrada u Ruseu, u kojoj je bilo diplomatsko predstavništvo najpre Sovjetskog Saveza, a potom i Rusije u Ruseu, u privatnom je vlasništvu opštine. Od 1985. godine zakupnina za njega išla je u gradski budžet. Posle proterivanja ruskog diplomatskog osoblja iz Bugarske u leto 2022. napustili su zgradu konzulata u Ruseu.

„Juče sam odlučio da odem da vidim šta se dešava. Iznenadio sam se kada sam video da nema dovratnika i mislio sam da ih je opština uklonila. Na drugom spratu, gde se nalaze stanovi, sve je uklonjeno. Tu i tamo su nedostajale slavine“, rekao je arhitekta Iliev.

„Da bude jasnije, da rezimiram – napuštajući Ruse, diplomate su počupale vrata soba sa fiokama, baterijama sudopera, krevetima, nameštajem, kuhinjskom opremom – svime što je malo ko pomislio da ponese u domovinu“, rezimirao je.

Dejan Gerasimov, član Gradskog veća Rusea, nakon što je otkrio štetu na zgradi bivšeg Generalnog konzulata Rusije, pozvao je na stvaranje komisije koja će proučiti „sve ugovore koji su zaključeni za zakup ove imovine“.

„Savetovao bih Ruskoj Federaciji da odnese spomenik sovjetskoj armiji koji stoji pored kuće i odnese ga takođe kući“, citira ga portal 24 časa.

Ambasada Ruske Federacije u Bugarskoj je uveče 19. januara odlučila da prokomentariše objavljene činjenice o oštećenju zgrade. Rekli su da su otišli ​​u julu 2022. bez „ikakvih komentara“.

„Ne znamo šta se dešavalo u zgradi u poslednjih godinu i po dana, to je bilo van naše kontrole. Za stanje zgrade odgovorne su relevantne bugarske službe i pitanja o ovom pitanju treba da budu upućena njima. navodi se u komentaru Rusa, koji citira portal Novini.bg.

Prošlog meseca Bugarski nacionalni radio je prestao da emituje intervju sa ambasadorkom Rusije u Bugarskoj Eleonorom Mitrofanovom.