Japan postaje peta zemlja koja je spustila svemirski brod na Mesec

Japan postaje peta zemlja koja je spustila svemirski brod na Mesec

Japan je postao peta zemlja u istoriji koja je postigla meko sletanje na Mesec, dok je letelica Smart Lender za istraživanje Meseca (SLIM) bez astronauta izvršila uspešno sletanje na površinu. Međutim, svemirski zvaničnici izjavljuju da će im biti potrebno više vremena da analiziraju da li je SLIM ostvario svoj prioritet misije za precizno sletanje. Takođe su saopštili da solarni panel letelice nije proizveo energiju, što bi moglo ograničiti trajanje njegovog boravka na Mesecu.

Svemirski zvaničnici veruju da su mali roveri SLIM-a uspešno lansirani, a podaci se prenose na Zemlju. Međutim, solarni panel nije isporučivao energiju, pa je sada prioritet da letelica prikupi što više podataka o sletanju i mesecu sa preostalom baterijom. Ovaj poduhvat čini Japan petom zemljom koja je postigla meko sletanje na Mesec, prateći SAD, Sovjetski Savez, Kinu i Indiju.

SLIM je koristio tehnologiju „točkovnog sletanja“ za veću kontrolu i preciznost prilikom sletanja na Mesec. Solarni paneli, koji trenutno ne rade, predstavljaju izazov za aktivnosti letelice na Mesecu. Japan se nada da će ovakvi poduhvati podići profil njihove svemirske tehnologije u globalnom kontekstu.