Erdogan: Netanjahu, „moderni firer“

Erdogan: Netanjahu, „moderni firer“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu počinio je „genocid“ nad Palestincima u Gazi, izjavio je u petak turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Govoreći na ceremoniji puštanja u rad ratnog broda u brodogradilištu Jalova u blizini Istanbula, turski lider je ušao u Izrael i Zapad.

„Nema više poverenja prema zapadnim zemljama koje su pale na testu po pitanju Gaze. Njihova fašistička lica su razotkrivena. Nisu preduzeli nijedan korak da spreče nasilje. Organizacije zadužene za globalnu bezbednost pretrpele su fijasko“, rekao je Erdogan. „Ograničili su se na besposleno posmatranje dela genocida i varvarstva koje je protiv naroda Palestine počinio ’moderni firer‘ Netanjahu.

Turska je otvoreno osudila vojne akcije Izraela u Gazi, optužujući zapadni Jerusalim za zločine nad palestinskim civilima u enklavi.

Ovo je drugi put u tri nedelje da je Erdogan uporedio Netanjahua sa Adolfom Hitlerom.

U govoru u Ankari prošlog meseca, on je tvrdio da ono što Izrael radi u Gazi nije ništa drugačije od onoga što je nacistička Nemačka uradila Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Netanjahu je objavio rat Hamasu u oktobru, nakon što je niz racija palestinske grupe odneo živote oko 1.200 Izraelaca. Od tada je ubijeno skoro 24.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Izraelski premijer je javno osudio ideju o bilo kakvoj državnosti Palestinaca, dok je nekoliko istaknutih članova njegove vladajuće koalicije iznelo ideju o proterivanju svih stanovnika Gaze u Egipat, što su čak i SAD osudile kao neprihvatljivo.

U svom govoru u petak, Erdogan je suprotstavio ponašanje Zapada sa ulogom Turske u pokušaju posredovanja u miru između Rusije i Ukrajine u martu 2022. On je rekao da su te razgovore „sabotirali vojni lobiji“, ali da sada neki ljudi izražavaju žaljenje o tome, baš kao što će na kraju učiniti i sa Gazom.

„Oni koji zažmure pred masakrima koje je Izrael počinio u Gazi suočiće se sa katastrofalnim posledicama“, rekao je turski predsednik.

Nekoliko turskih advokata pokušalo je da podigne optužnicu protiv Netanjahua pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC), uz prećutno odobrenje Ankare. U međuvremenu, Južna Afrika je tužila Izrael za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu.