NATO je najavio „veliko ulaganje“ u kupovinu municije kalibra 155 mm

NATO je najavio „veliko ulaganje“ u kupovinu municije kalibra 155 mm

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i direktorka Agencije za podršku i snabdevanje NATO-a Stejsi Kamings potpisaće sledećeg utorka, 23. januara, sporazum o kupovini artiljerijske municije kalibra 155 mm.

Kako je 19. januara saopšteno u Severnoatlantskoj alijansi, planirani sporazum je „nova velika investicija u artiljerijske granate“.

Detalji sporazuma u ​​NATO-u ne saopštavaju, tek nakon objavljivanja izjava generalnog sekretara i direktora Agencije Alijanse za podršku i snabdevanje.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu, zapadne zemlje, uključujući članice NATO-a, suočile su se sa nedostatkom artiljerijske municije, čija se dnevna cena procenjuje u hiljadama.

Prema zapadnim procenama, Ukrajina koristi do 10.000 artiljerijskih granata od 155 milimetara dnevno. A već u februaru prošle godine, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da Kijev troši granate mnogo brže nego što Zapad može da ih proizvede.

Alijansa gura zemlje članice da prevaziđu protekcionističke tendencije i dogovore se o jedinstvenom standardu artiljerijske municije kako bi povećale svoju proizvodnju.

Sjedinjene Države nastoje da značajno povećaju proizvodnju artiljerijskih granata na 100.000 mesečno 2025. godine, pošto se one brzo troše ruskom invazijom na Ukrajinu u punom obimu.