Izraelska kompanija dobila zeleno svetlo za proizvodnju prvih kultivisanih goveđih odreska na svetu

Izraelska kompanija dobila zeleno svetlo za proizvodnju prvih kultivisanih goveđih odreska na svetu

Izraelska kompanija dobila je preliminarno zeleno svetlo od zdravstvenih zvaničnika da prodaje prve odreske na svetu napravljene od kultivisanih goveđih ćelija, a ne cele životinje, rekli su zvaničnici. Ovaj potez je usledio nakon odobrenja piletine uzgojene u laboratoriji u SAD prošle godine.

Aleph Farms iz Rehovota u Izraelu je u decembru dalo početno zeleno svetlo od izraelskog ministarstva zdravlja, navodi se u saopštenju kompanije. Taj potez je u sredu kasno najavio izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je razvoj nazvao „globalnim prodorom“.

Kompanija je saopštila da planira da uvede kultivisani „sitni biftek“ u restorane u Izraelu. Govedina će se uzgajati iz ćelija dobijenih iz oplođenog jajeta krave crnog angusa po imenu Lusi koja živi na farmi u Kaliforniji.

Regulatori i dalje moraju da odobre etikete kompanije i sprovedu završnu inspekciju, rekao je Joav Rajsler iz Alep farms. Nakon toga, može proći mesecima pre nego što se proizvod posluži gostima.

Aleph Farms se pridružuje Upside Foods i Good Meat, dvema kalifornijskim firmama koje su u junu dobile zeleno svetlo za prodaju uzgajane piletine u SAD. Više od 150 kompanija u svetu teži da stvori kultivisano ili „ćelijsko kultivisano“ meso, poznato i kao meso uzgojeno u laboratoriji.

Zagovornici kažu da će stvaranje mesa iz ćelija drastično smanjiti štetu po životinje i izbeći ekološke uticaje konvencionalne proizvodnje mesa. Ali industrija se suočava sa preprekama koje uključuju visoke troškove i izazov proizvodnje dovoljno mesa u dovoljno velikom obimu da bi proizvodnja bila pristupačna i profitabilna.

Kultivisano meso se uzgaja u velikim čeličnim rezervoarima koristeći ćelije koje potiču od žive životinje, oplođenog jajeta ili posebne banke uskladištenih ćelija. Originalne ćelije su kombinovane sa posebnim hranljivim materijama kako bi im pomogle da prerastu u mase ili listove mesa koji se oblikuju u poznatu hranu kao što su kotleti ili odresci.