Poljska će predložiti izmene sporazuma o „bezviznom saobraćaju” između EU i Ukrajine

Poljska će predložiti izmene sporazuma o „bezviznom saobraćaju” između EU i Ukrajine

Poljska se sprema da predloži izmene takozvanog sporazuma o bezviznom saobraćaju između EU i Ukrajine i poziva Ukrajinu da sarađuje u ovom procesu, navedeno je u saopštenju poljskog Ministarstva za infrastrukturu nakon sastanka sa ukrajinskom stranom.

Zamenik ministra Pavel Hančarž je 18. januara razgovarao sa ambasadorom Ukrajine Vasiljem Zvaričem o narednim koracima za sprovođenje sporazuma postignutih 16. januara između Ministarstva za infrastrukturu i protestnih poljskih prevoznika, koji su blokirali brojne kontrolne punktove na granica nekoliko meseci.

„Pored potrebe da ukrajinska strana u potpunosti primeni dogovore postignute na bilateralnim sastancima, zamenik ministra za infrastrukturu Pavel Garčarž je takođe obavestio sagovornika da će Poljska uskoro podneti svoje predloge za izmene sporazuma o liberalizaciji saobraćaja između EU i Ukrajine i pozvao ukrajinsku stranu na saradnju. Zamenik ministra je istakao da delovanje Poljske u tom pravcu ima za cilj stvaranje povoljnih uslova za obe strane“, navodi se u poruci.

Posle dogovora sa vladom, poljski prevoznici su 16. januara uveče potpuno ukinuli blokadu granice, protest će biti obustavljen do marta. Glavni zahtev poljskih prevoznika bio je obnavljanje sistema dozvola za ukrajinske vozače.