Rusija bi mogla da raskine sporazum o ribolovu sa Ujedinjenim Kraljevstvom iz 1956

Rusija bi mogla da raskine sporazum o ribolovu sa Ujedinjenim Kraljevstvom iz 1956

Ruska vlada je podržala plan da se britanskim ribarima zabrani da rade u Barencovom moru, jednom od ključnih ribolovnih područja za bakalar i vahnju u svetu, preneo je u četvrtak TASS.

Ranije u toku dana, list Izvestija izvestio je da su ministarstva spoljnih poslova i poljoprivrede zemlje podnela nacrt zakona koji bi mogao da stavi tačku na sporazum potpisan između SSSR-a i UK 1956. godine.

Takozvani „Sporazum o ribarstvu“ omogućio je britanskim brodovima da pecaju u Barencovom moru kod severne obale poluostrva Kola. Prvobitno je potpisan na period od pet godina, a od sada se automatski obnavlja svakih pet godina pošto se nijedna strana nikada nije povukla iz sporazuma.

Kabinet je naknadno odobrio nacrt zakona, potvrdila je TASS-u pres služba ruske vlade. Zakon će tek morati da dobije odobrenje parlamenta i predsednika Vladimira Putina pre nego što postane zakon.

„Raskid sporazuma neće izazvati ozbiljne spoljnopolitičke i ekonomske posledice po Rusku Federaciju“, navodi se u vladinim dokumentima, prenosi Izvestija.

Dokumenti su navodno ukazivali na to da je taj potez odgovor na odluku Ujedinjenog Kraljevstva da oduzme Rusiji trgovinski status „najpovlašćenije nacije“ u martu 2022. Tada je Britanija takođe uvela uvozne carine na stotine ruskih proizvoda.

Prema prošlogodišnjem izveštaju Skaj njuza, do 40% bakalara i vahnje koji se konzumiraju u Velikoj Britaniji dolazi iz Rusije.