Reakcije na odluku Prištine da isključi dinar: Srpska zajednica izražava zabrinutost

Reakcije na odluku Prištine da isključi dinar: Srpska zajednica izražava zabrinutost

Centralna banka u Prištini objavila je da će od 1. februara evro postati jedina dozvoljena valuta u platnom sistemu na Kosovu i Metohiji, isključujući dinar. Ova odluka izaziva zabrinutost među srpskim zajednicama na Kosovu, gde oko 100 hiljada Srba prima primanja u dinarima.

Iako dinar nije eksplicitno pomenut u saopštenju, naglašeno je da će sve valute osim evra moći da se čuvaju samo kao dragocenosti u fizičkom obliku ili na bankovnim računima. Ova mera direktno će uticati na srpsku zajednicu koja ima značajan deo primanja u dinarima.

U srpskim sredinama na Kosovu gotovo da nema porodice u kojoj neko ne prima primanja iz budžeta Srbije, isključivo u dinarima. Zaposleni u zdravstvu, prosveti, lokalnoj samoupravi, komunalnim službama i drugim sektorima imaće izazove u vezi s ovom odlukom. NLB Komercijalna banka najavila je zatvaranje filijala u srpskim sredinama do kraja januara.

Ova mera dolazi nakon odluke Prištine da se razmena valuta može obavljati isključivo preko institucija licenciranih od strane njene Centralne banke. Srpski analitičari izražavaju zabrinutost zbog nedostatka alternativnog modela plaćanja i upozoravaju na potencijalne tenzije koje bi mogle proizaći iz ove situacije.

Prošle godine, tokom zatvaranja punkta Jarinje, Srbi su bili bez dinara, a bankomati su pretvarali dinare u evre. Ovo ograničenje valuta dodatno će uticati na već postojeće izazove i napetosti u regionu.