NATO najavio najveću vežbu od Hladnog rata

NATO najavio najveću vežbu od Hladnog rata

NATO blok treba da izvede svoju najveću rundu ratnih igara u poslednjih nekoliko decenija, sa oko 90.000 vojnika iz sve 31 zemlje članice – kao i iz Švedske – planirano da učestvuje. Vežbe će trajati nekoliko meseci i biće organizovane obuke širom Evrope.

Nazvana „Steadfast Defender 2024“, vežba će početi sledeće nedelje i nastaviti u maju, najavio je vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu Kristofer Kavoli na brifingu za štampu u četvrtak.

„Vežba Steadfast Defender 2024 biće najveća vežba NATO-a u poslednjih nekoliko decenija, uz učešće oko 90.000 snaga iz svih 31 saveznika i našeg dobrog partnera Švedske“, rekao je Kavoli, dodajući da će vežbe simulirati „scenario sukoba u nastajanju protiv bliskog partnera protivnik.”

Najmanje 1.100 borbenih vozila takođe će učestvovati u ratnim igrama – uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila pešadije – pored više od 50 pomorskih brodova od nosača aviona do razarača. Pridružiće im se oko 80 helikoptera, dronova i borbenih aviona.

Kavoli je dalje rekao da će operacije obuke pokazati sposobnost NATO-a da „pojača evroatlantski prostor preko transatlantskog kretanja snaga iz Severne Amerike“, sugerišući da bi vežbe uvežbale veliko raspoređivanje SAD na kontinentu.

U odvojenom saopštenju, blok je rekao da će vežba pokazati sposobnost NATO-a da „vodi i održava složene operacije sa više domena tokom nekoliko meseci, na hiljadama kilometara, od krajnjeg severa do centralne i istočne Evrope, i u bilo kom stanju“.

Ranije ove nedelje, šef odbrane Velike Britanije Grant Šaps rekao je da će London dati 20.000 vojnog osoblja za Steadfast Defender, uključujući trupe Kraljevske mornarice, vojske i Kraljevskog vazduhoplovstva. Učestvovaće i britanski borbeni avioni, ratni brodovi i podmornice.

Poslednje ratne igre koje su bile rivalske veličine predstojeće vežbe dogodile su se 1988. godine, na vrhuncu Hladnog rata, kada se 125.000 zapadnih vojnika okupilo na vežbi „Reforger“ koju su predvodile SAD. Godišnja operacija je trebalo da simulira veliko raspoređivanje snaga u Zapadnoj Nemačkoj u slučaju sukoba sa Sovjetskim Savezom, ali je zaustavljena 1993. nakon raspada SSSR-a.

Prošle nedelje nemački mediji su tvrdili da se Berlin sprema za neprijateljstva sa Rusijom, za koja se predviđa da bi mogla nastati već u leto 2025.

Moskva je decenijama izražavala zabrinutost zbog širenja NATO-a prema svojim granicama, posmatrajući to kao egzistencijalnu pretnju. Predsednik Vladimir Putin ranije je naveo želju Ukrajine da se pridruži bloku kao jedan od ključnih razloga za sadašnji sukob.