Francuska naređuje zabranu ribolova u Atlantiku kako bi zaštitila delfine

Francuska naređuje zabranu ribolova u Atlantiku kako bi zaštitila delfine

Francuska vlada će privremeno zabraniti skoro sav komercijalni ribolov u Biskajskom zalivu kako bi zaštitila delfine, na veliko zgroženost industrije.

Mesečna zabrana na zapadnoj obali zemlje – prva od kraja Drugog svetskog rata – trebalo bi da počne u ponedeljak i odnosi se i na francuske i na strane ribare. To sledi pozive aktivista za zaštitu životne sredine da zaštite morske sisare, ukazujući na porast smrtnosti delfina na obali Atlantika.

Od Finisterea na krajnjem zapadu Bretanje do španske granice, ribolov će gotovo u potpunosti prestati do 20. februara.

Francuska vlada je u četvrtak proširila zabranu na sve brodove, bez obzira na poreklo, uz obećanje da će podržati ribare i trgovce ribom. Zabranu je prvobitno naredio najviši administrativni sud zemlje, Državni savet.

CIEM, naučno telo koje prati severnoatlantske ekosisteme, godinama poziva na zimsku pauzu za neke neselektivne tehnike ribolova, nailazeći na žestok otpor industrijskih ribara.

Organizacija procenjuje da oko 9.000 delfina umire svake godine u blizini francuske obale Atlantika kao rezultat slučajnog hvatanja.

Zabrana se odnosi na čamce duže od osam metara i pogodiće oko 450 francuskih plovila.

Ribari i industrijske grupe osudile su privremenu meru.

„Apsurdno je zaustaviti ovakve poslove na mesec dana“, rekao je za AFP Rejmon Milet, ribar iz La Rošela, grada na zapadnoj obali Francuske.

Millet, koji se već četrdeset godina bavi ribolovom, rekao je da plovila dugačka devet do 11 metara „nisu čamci koji love delfine“.

Frank Laland, vlasnik dva čamca u jugozapadnom gradu Arkašonu, rekao je da se plaši da bi zabrana izazvala „društvene probleme“.

On je rekao da su isplate obeštećenja koje su vlasti obećale bile nedovoljne.

Francuski nacionalni komitet za ribarstvo (CNPMEM) osudio je „ekstremističke nevladine organizacije“, tvrdeći da morski sisari „nisu ugroženi“.

Kompanije za preradu ribe procenjuju da bi zbog zabrane mogle izgubiti više od 60 miliona evra (65 miliona dolara).

Vlada je u četvrtak obećala da će podržati industriju i da će aktivirati „mere delimične nezaposlenosti i posebnu pomoć, ako bude potrebno“.

Neki ribari su nagovestili da bi mogli izaći na more uprkos pretnji krivičnom gonjenjem, ali su lokalne vlasti obećale da će pojačati patrole.

Filip Garsija, šef udruženja pod nazivom Zaštita vodene sredine (DMA), rekao je da je u interesu ribara da poštuju zabranu.

„Ako se ribari ne poigraju, to je kontraproduktivno za njih“, rekao je on, jer bi smrt delfina ojačala slučaj ekologa.