TSMC će pokrenuti fabriku za proizvodnju čipova u Japanu

TSMC će pokrenuti fabriku za proizvodnju čipova u Japanu

Tajvanski TSMC otvoriće svoju najnoviju livnicu za proizvodnju čipova na japanskom ostrvu Kjušu 24. februara, ali će se fabrika u Sjedinjenim Državama suočiti sa daljim odlaganjem, saopštila je kompanija u četvrtak.

Taivan Semiconductor Manufacturing Compani—koja Apple i Nvidia računa kao klijente—kontroliše više od polovine svetske proizvodnje silicijumskih pločica, koje se koriste u svemu, od pametnih telefona do automobila i projektila.

Poslednjih godina, kompanija je morala da upravlja geopolitičkim sukobima između Sjedinjenih Država i Kine dok se njih dvoje suočavaju oko ograničenja uvoza tehnologije, trgovine i Tajvana – primarne proizvodne baze za TSMC.

U četvrtak, tokom poziva investitora u vezi sa zaradom u četvrtom kvartalu, predsednik Mark Liu je najavio da će zvanični datum ceremonije otvaranja dugoočekivane japanske livnice biti 24. februar.

„U Japanu gradimo fabriku za proizvodnju posebne tehnologije) u Kumamotu koja će koristiti 12- i 16-nanometarsku i 28- i 22-nanometarsku procesnu tehnologiju“, rekao je Liu.

„Održaćemo ceremoniju otvaranja ove fabrike 24. februara sledećeg meseca, a obimna proizvodnja je na putu za četvrti kvartal 2024.

On je dodao da je ekspanzija TSMC-a u inostranstvu „zasnovana na potrebama naših kupaca i neophodnom nivou državnih subvencija za podršku“.

„U današnjem poremećenom okruženju globalizacije, naša strategija je da proširimo svoj globalni proizvodni otisak kako bismo povećali poverenje naših kupaca, proširili potencijal za budući rast i dosegli više globalnih talenata“, rekao je Liu.

Japanska vlada saopštila je prošle godine da planira da potroši 13 milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje strateški važnih poluprovodnika i generativne AI tehnologije.

Deo te potrošnje bio bi podrška izgradnji druge TSMC fabrike u Kumamotu, rekao je zvaničnik japanskog ministarstva trgovine u novembru.

Ali Liu je u četvrtak rekao da je druga fabrika još uvek u „ozbiljnoj fazi procene“.

„Još uvek razgovaramo sa japanskom vladom, oni su veoma kooperativni“, rekao je on. „Ništa nije definitivno.“

Liu je takođe rekao da je njegovo fabričko postrojenje u američkoj državi Arizona „na putu za masovnu proizvodnju N4—ili 4-nanometarske—tehnologije u prvoj polovini 2025. godine“.

Međutim, na drugoj sesiji sa medijima—na kojoj je TSMC zabranio audio snimanje novinarima—finansijski direktor Vendel Huang rekao je da će završetak njegove druge livnice u Arizoni biti odložen do „2027. ili 2028. godine“.

Ovo je nazadovanje za američku administraciju predsednika Džoa Bajdena, koji je pridobio TSMC da izgradi svoje dragocene fabrike za proizvodnju čipova na američkom tlu u pokušaju da, u teoriji, umanji oslanjanje SAD na fabrike u inostranstvu.

Ali fabrike u Arizoni — jedna od najvećih stranih investicija u Sjedinjenim Državama — naišle su na probleme, koje je TSMC pripisao nedostatku kvalifikovanih radnika.

To je takođe izazvalo gnev sindikata Arizone tim komentarima.

Liu je rekao da TSMC sada blisko sarađuje na „razvijanju jakih odnosa sa našim lokalnim sindikatom i trgovinskim partnerima u Arizoni“, potpisujući sporazum o obuci, zapošljavanju lokalnih radnika i uspostavljanju redovne komunikacije.

Planirano postrojenje za proizvodnju u Nemačkoj — prvo u Evropi — „planirano je da počne (izgradnja) u K4 (četvrti kvartal) ove godine“, rekao je on.

Kompanija je takođe prijavila pad neto dobiti od 19,3 odsto u periodu oktobar-decembar na 238,7 milijardi dolara (7,6 milijardi dolara), dok su njeni prihodi bili „u suštini ravni“.

CEO C.C. Vei je rekao da iako je 2023. bila „godina izazova“ za globalnu industriju poluprovodnika, rastuća potražnja za generativnom AI tehnologijom takođe znači „očekujemo da će 2024. biti godina zdravog rasta za TSMC“.

Industrija čipova zabilježila je slab učinak, što kompanije pripisuju visokoj inflaciji i usporavanju globalnog ekonomskog rasta uzrokovanog dijelom geopolitičkim tenzijama.

TSMC je u prošlosti nastojao da uguši strahove investitora ukazujući na sve veću potražnju za proizvodima povezanim sa veštačkom inteligencijom, kao što je ChatGPT, kojem su za funkcionisanje potrebne silikonske pločice visokih performansi.