Kako biti domaćin klimatsko pozitivnih Olimpijskih igara

Kako biti domaćin klimatsko pozitivnih Olimpijskih igara

Istraživači Univerziteta u Kvinslendu kažu da uslov da Olimpijske i paraolimpijske igre u Brizbejnu 2032. budu klimatski pozitivne predstavlja priliku da država bude hrabra i ostavi gradu dragoceno nasleđe.

Dr Toni Heinen i Prabhakaran Vanaraja Ambeth sa Fakulteta hemijskog inženjerstva procenili su različite kombinacije mera kako bi pomogli Brizbejnu da ispuni svoju klimatsku pozitivnu ugovornu obavezu prema Međunarodnom olimpijskom komitetu. Istraživanje je objavljeno u časopisu Održivost.

„Ovo je uzbudljivo vreme i dok će međunarodne oči biti uprte u nas, možemo da iskoristimo zamah Igara i da ovu klimatsku posvećenost shvatimo kao priliku“, rekao je dr Hajnen. „Dve glavne poluge koje se mogu koristiti da bi se sprečilo da mega-događaj poput Olimpijskih igara doprinese klimatskim promenama su smanjenje emisija i smanjenje ugljenika.

„Procenili smo tri različite kombinacije ovih poluga za Brizbejn u odnosu na ekološke, socijalne i ekonomske kriterijume.

„Što je veće oslanjanje na kompenzaciju ugljenika, lošiji je ishod održivosti za Igre, čak i ako su kompenzacije masivne plantaže drveća u Kvinslendu.

„Dok je najodrživiji scenario ulaganja u stvari kao što su sistemi masovnog transporta i obnovljivi izvori energije za smanjenje emisija skup, oni će ostaviti veće koristi za buduće generacije.

Metodologija koju su razvili istraživači UK za procenu i praćenje planiranja i isporuke mega-događaja pozitivnog na klimu može se prilagoditi za druga mesta i događaje u budućnosti.

Dr Hejnen kaže da Brizbejn može da uči od drugih gradova domaćina Olimpijade.

„Pariz radi neke zaista inovativne i ambiciozne stvari oko održivosti za ovogodišnje Letnje olimpijske igre“, rekao je dr Hajnen.

„Los Anđeles će učiti iz tog iskustva i nadograđivati se na tom iskustvu za 2028, ali Brizbejn je prvi grad koji ima klimatske pozitivne uslove zapisane u ugovoru sa domaćinom.“

„Brizbejn će morati da organizuje događaj u skladu sa novom normom Međunarodnog olimpijskog komiteta koja se fokusira na održivost.“

„Olimpijada takođe treba da se uklopi u naš region i pruži jedinstvene prednosti nasleđa, osim novih stadiona.“

„Da bismo to uradili, moramo da razmišljamo malo van okvira, povećavajući angažovanje privatnog sektora i podižući svest zajednice o posvećenosti i prednostima koje ono može da ponudi.“