EU, AU i SAD kažu da rat u Sudanu i napetost Somalije sa Etiopijom ugrožavaju stabilnost Afričkog roga

EU, AU i SAD kažu da rat u Sudanu i napetost Somalije sa Etiopijom ugrožavaju stabilnost Afričkog roga

Afrička unija, Evropska unija i Sjedinjene Države pozvale su u četvrtak na hitan prekid vatre i konstruktivan dijalog između zaraćenih frakcija u Sudanu.

Grupe su takođe pozvale na prekid napetosti između Somalije i Etiopije oko sporazuma potpisanog između Etiopije i otcepljene somalijske regije Somaliland.

Predstavnici grupa, koji su govorili u Kampali u Ugandi, nakon sastanka istočnoafričkog regionalnog bloka, rekli su da dve krize prete regionalnoj stabilnosti na Rogu Afrike.

Sudanske oružane snage i rivalske snage za brzu podršku bore se za kontrolu nad Sudanom od aprila. Dugotrajne tenzije izbile su u ulične bitke u glavnom gradu i drugim oblastima, uključujući zapadni region Darfura.

AU, EU i SAD i UN su primetile da su borbe raselile 7 miliona ljudi i da su 19 miliona dece zadržale van škole.

Majkl Hamer, američki specijalni izaslanik za Rog Afrike, pozvao je sudanske frakcije da se pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu i da ispune nedavne obaveze da prekinu borbe.

„Vreme je da preduzmu mere u skladu sa njihovim tvrdnjama da žele da zaustave borbe i zadovolje potrebe ljudi“, rekao je Hamer.

On je to rekao nakon što je regionalni blok Međuvladina uprava za razvoj, ili IGAD, održala hitan sastanak šefova država u Kampali kako bi razgovarali o sudanskom ratu i rastućim tenzijama između Somalije i Etiopije.

Hamer je rekao da vođa sudanske vojske, general Abdel-Fattah Burhan, i komandant paravojnih snaga za brzu podršku, general Mohamed Hamdan Dagalo, koji je poznat kao Hemedti, moraju ispuniti svoje obećanje na samitu IGAD-a 9. decembra da se postigne bezuslovni prekid vatre.

„Oni će biti odgovorni za raspad Sudana ako se ovaj sukob nastavi“, rekao je Hamer.

Prvi korak je primenjiv prekid vatre koji se može pažljivo pratiti, rekao je Ramtane Lamamra, izaslanik UN-a za Sudan.

„Oružje se mora ućutkati“, rekao je on i dodao da rat ugrožava „stabilnost čitavog regiona i šire“.

Sudanska vlada je u utorak suspendovala veze sa istočnoafričkim regionalnim blokom, optužujući ga da je narušila suverenitet Sudana pozivajući paravojnog lidera na samit. Hemedti je prisustvovao samitu u četvrtak u Kampali, ali nije govorio.

Što se tiče Somalije, AU, EU i SAD su rekle da priznaju suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje, uključujući otcepljeni region Somalilenda.

Tenzije su rasle nakon što je Etiopija bez izlaza na more 1. januara potpisala sporazum sa Somalilendom da joj se omogući pristup moru. Somalilend zauzvrat očekuje da Etiopija uskoro prizna region kao nezavisnu državu, što ljuti Somaliju.

Hamer je rekao da su SAD posebno zabrinute da bi tenzije mogle da potkopaju napore koje podržava međunarodna zajednica u borbi protiv militanata povezanih sa Al Kaidom u Somaliji.

Anet Veber, specijalni izaslanik EU za Rog Afrike, rekla je da dve krize imaju zajedničku vezu sa Crvenim morem, koje je nazvala kritičnim plovnim putem koji nosi 10 odsto globalnog tereta.

Veber je takođe rekao da mora postojati kolektivni odgovor među zemljama Roga Afrike na napade na brodove pobunjenika Huti sa sedištem u Jemenu.