Vučić: Velika hajka na Zapadu zbog nepoštovanja sankcija Rusiji

Vučić: Velika hajka na Zapadu zbog nepoštovanja sankcija Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zapadna hajka protiv njega velika zato što nije uveo sankcije Rusiji. On ističe da bi bio „kralj demokratije“ da je doneo takvu odluku, ali da se suočava s pritiscima zbog svoje nepristrasnosti u međunarodnim odnosima. Vučić tvrdi da je zapadna propaganda protiv njega motivisana time što Srbija nije sledila njihove smernice u vezi s Rusijom.

Na sastanku s predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, Vučić je izrazio zabrinutost zbog mogućeg ukidanja platnog prometa između Kosova i centralne Srbije. Tražio je od von der Leyen da utiče na Prištinu kako bi se to izbeglo. Vučić nije optimista po tom pitanju, ali tvrdi da je izrazio svoje strahove i tražio podršku EU u sprečavanju takvih poteza na Kosovu i Metohiji.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je najavio jačanje vojne industrije i ulaganja u Vojsku Srbije. Takođe je izrazio nameru da se bori za plaćanje u dinarima na teritoriji Kosova i Metohije. Predsednik je osudio napade na njega i tvrdnje o navodno ukradenim izborima, ističući odgovorno ponašanje u suočavanju s izazovima.

Vučić učestvuje na sastancima u Davosu gde se sastaje s različitim svetskim liderima i poslovnim ljudima. Izrazio je važnost predstavljanja Srbije na pristojan način i naglasio potrebu za jačanjem veza s Azijom zbog brzog ekonomskog rasta na tom kontinentu.

U vezi s aktuelnostima u svetu, predsednik je istakao da će ova godina biti ekonomski lakša, ali podložna političkim dešavanjima. Pohvalio je nadu za političke odluke u EU i izrazio uverenje da će Srbija imati koristi od daljeg povezivanja s Azijom. Vučić se osvrnuo na američke izbore i ocenio da će se o političkim pitanjima intenzivno raspravljati u narednim mesecima.