Bande vrše raciju u ključnoj zajednici u glavnom gradu Haitija, dok strah od nasilja raste

Bande vrše raciju u ključnoj zajednici u glavnom gradu Haitija, dok strah od nasilja raste

U četvrtak su članovi bandi izvršili raciju u ključnoj zajednici Solino u glavnom gradu Haitija, koja je četiri dana pod opsadom tokom napada bandi. Stanovnici se plaše širenja nasilja koje se dešava u toj zajednici, koja je dom brojnih policajaca. Automatsko oružje odjekuje širom Solina, a gusti stubovi crnog dima dižu se iznad ovog nekada mirnog kvarta. Stanovnici su izbezumljeni i zovu radio stanice tražeći pomoć.

Napad na Solino bi mogao da označi prekretnicu za bande koje već kontrolišu do 80% Port-o-Prensa. Ako Solino padne, bande će imati lak pristup drugim naseljima koja su do sada bila mirna i bezbedna. Stanovnici su pod stalnim strahom od nasilja, a mnogi su bežali iz svojih domova. Nacionalna policija Haitija je rasporedila policajce u Solino sa ciljem hapšenja naoružanih pojedinaca koji žele da seme paniku među civilnim stanovništvom.

Uznemireni stanovnici drugih zajednica podižu barikade kako bi sprečili bande da prodiru u njihove kvartove. Postoji zabrinutost da bi se nasilje moglo širiti na druge delove grada. U međuvremenu, roditelji žure u škole da pokupe svoju decu, a mnogi izražavaju neizvesnost i strah od daljeg razvoja situacije. Haiti čeka na raspoređivanje stranih oružanih snaga na čelu sa Kenijom, odobrenih od strane Saveta bezbednosti UN, kako bi pomogle u suzbijanju nasilja bandi. Očekuje se odluka sudije u Keniji 26. januara u vezi sa naredbom koja trenutno blokira raspoređivanje.