Prvi turski astronaut odlazi na Međunarodnu svemirsku stanicu u čarter SpaceX letu

Prvi turski astronaut odlazi na Međunarodnu svemirsku stanicu u čarter SpaceX letu

U četvrtak je prvi turski astronaut, zajedno sa Šveđaninom i Italijanom, lansiran na Međunarodnu svemirsku stanicu putem SpaceX čarter leta. Raketa Falcon uspešno je eksplodirala iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi, noseći trojicu muškaraca sa iskustvom vojnih pilota. Lansiranje je deo čarter leta organizovanog u saradnji sa kompanijom Axiom Space, a svaki od tri astronauta predstavlja svoju zemlju – Tursku, Švedsku i Italiju.

Trojica astronauta će provesti dve nedelje na Međunarodnoj svemirskoj stanici izvodeći eksperimente, komunicirajući sa školarcima i posmatrajući Zemlju iz svemira. Cena ovog putovanja za svaku zemlju iznosi 55 miliona dolara ili više. Alper Gezeravci, turski astronaut, istakao je simbolično značenje ove misije za svoju zemlju, otvarajući novo poglavlje u turskom svemirskom istraživanju.

Pored trojice astronauta, na putovanju je i Majkl Lopez-Alegrija, penzionisani NASA-in astronaut koji sada radi za Axiom Space. Ova misija predstavlja treće čarter letovanje organizovano u saradnji sa NASA-om i SpaceKs-om, a svaka zemlja učesnica snosi troškove za putovanje svojih astronauta.