Belorusija dodaje nuklearno oružje u plan odbrane

Belorusija dodaje nuklearno oružje u plan odbrane

Revidirana odbrambena doktrina će razjasniti stav Belorusije o upotrebi ruskog nuklearnog oružja stacioniranog na njenom tlu, rekao je ministar odbrane zemlje Viktor Krenjin. General-potpukovnik je to izjavio u sredu kada je razgovarao sa novinarima posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ažuriranje doktrine odbrane zemlje radi se mesecima, a revidirani dokument će dati novi pogled na „glede Minska u pogledu mira i rata“ i „upotrebu vojne sile za reagovanje na postojeće izazove i pretnje“, rekao je Krenjin. rekao. On je dodao da je nova doktrina „jasno definisala i saopštila stavove Belorusije o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja stacioniranog na našoj teritoriji“.

Nije odmah bilo jasno šta će tačno dokument definisati u pogledu nuklearnog naoružanja, s obzirom da kontrola nad municijom ostaje na Rusiji.

Moskva je prošle godine stacionirala nuklearno oružje u Belorusiji, nakon ponovljenih zahteva iz Minska da to učini. Belorusko rukovodstvo je navelo agresivnu zapadnu politiku i pretnju koju predstavlja američko nuklearno oružje, čiji su domaćini nekoliko evropskih saveznika Vašingtona. Rusija je, sa svoje strane, signalizirala da je spremna da upotrebi bilo koje oružje koje joj je na raspolaganju da zaštiti Belorusiju, ukoliko ona bude napadnuta.

Nova doktrina će takođe tvrditi da je Belorusija „mirna“ država; istovremeno će jasno navesti pretnje sa kojima se zemlja suočava, rekao je ministar.

„U njemu jasno ističemo i kažemo da Belorusija nijednu naciju ne smatra svojim neprijateljem, uprkos akcijama njihovih vlada. To je ključna poruka, duh Vojne doktrine“, naglasio je on.

Poslednjih godina Belorusija je doživela tenzije sa svojim susedima; njene veze sa članicom EU Poljskom su se verovatno najviše pogoršale. Odnosi između Varšave i Minska počeli su da rastu posle predsedničkih izbora u Belorusiji 2020. godine, koji su izazvali masovne proteste u zemlji. Opoziciju je otvoreno podržala Poljska i EU u celini, a napori su nastavljeni čak i nakon što je njen pokušaj da svrgne predsednika Aleksandra Lukašenka na kraju propao.

Tekući sukob između Ukrajine i glavnog saveznika Belorusije, Rusije, dodatno je oštetio veze između Varšave i Minska. Poljska je ljutito reagovala na potez da ugosti rusko nuklearno oružje i više puta je optuživala Belorusiju da vodi hibridni rat protiv zemlje, navodeći navodne aktivnosti Vagner grupe, ruske privatne vojne kompanije koja je prošle godine ponovo raspoređena u Belorusiju, na njenom granica.

Minsk je, međutim, dosledno odbacivao takve optužbe, insistirajući da nikada nije pokušavao da završi u vojnom sukobu protiv Varšave.