Najviši sud Poljske proglasio je nezakonitom likvidaciju poljskih državnih medija

Najviši sud Poljske proglasio je nezakonitom likvidaciju poljskih državnih medija

Poljski ustavni sud je 18. januara proglasio nezakonitom odluku vlade te zemlje da likvidira državnu radio, televiziju i novinsku agenciju, koje su u prethodnoj vladi optužene za propagandu, prenosi Rojters.

Ustavni sud Poljske je u svojoj odluci napomenuo da sve odluke u vezi sa državnim televizijskim i radio kompanijama treba da budu zasnovane na posebnom zakonu, a ne na kodeksu komercijalnih kompanija, koji čini odluku o njihovoj likvidaciji nevažećom.

„Pravo razrešenja članova rukovodstva (državnih masovnih medija. – Red.) ima isključivo Nacionalni savet za medije“, naveo je sud.

Ministarstvo kulture Poljske, čiji je šef Bartolomej Sjenkjevič potpisao ukaz o likvidaciji tri državna medija, proglasilo je odluku Ustavnog suda nevažećom zbog kršenja prilikom imenovanja njegovih članova.

Ministarstvo se pozvalo i na rezolucije Evropskog suda za ljudska prava u kojima se navodi da Ustavni sud u sadašnjem obliku „nije nezavisan i nepristrasan“ sud i da njegove odluke „nemaju univerzalnu obavezujuću snagu“.

Sjenkijević je u decembru najavio da će likvidirati državnu televiziju, radio i novinsku agenciju nakon što je poljski predsednik Andžej Duda stavio veto na planove nove vlade za finansiranje državnih medija.

Ovi mediji i dalje rade, ali sa novim programima i novinarima. Poljska vlada je saopštila da nakon likvidacije želi da nastavi sa radom emitera kao novih pravnih lica pod novim rukovodstvom.

Ovaj sukob je samo jedan od nekoliko između sadašnjih i prethodnih vlasti u Poljskoj. Jedna od najglasnijih racija bilo je privođenje istražitelja poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova Mariuša Kaminskog i Mačeja Vonsika, koji su osuđeni za zloupotrebu ovlašćenja.