Bajden o sastanku sa čelnicima Kongresa: Prošlo je dobro, većina je za pomoć Ukrajini

Bajden o sastanku sa čelnicima Kongresa: Prošlo je dobro, većina je za pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden je posle sastanka sa liderima Kongresa dan ranije rekao da većina američkih poslanika podržava dalju pomoć Ukrajini, ali je „mala manjina” odlaže.

Komentarišući jučerašnji sastanak sa liderima Kongresa, na kojem se razgovaralo o Ukrajini i njenom dodavanju zakonu o nacionalnoj bezbednosti, Bajden je rekao da je „prošao dobro“.

„Mislim da velika većina članova Kongresa podržava pomoć Ukrajini. Pitanje je da li će mala manjina nastaviti da je odlaže, što bi bila katastrofa“, dodao je američki predsednik.

Kako je saopšteno, Džo Bajden je u sredu održao sastanak sa liderima američkog Kongresa i šefovima specijalizovanih komiteta, na kojem je pozvao na bržu deblokadu finansiranja za dalju pomoć Ukrajini.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je da očekuje dvostranački dogovor Senata o bezbednosti južne granice i finansiranju Ukrajine sledeće nedelje, dok je lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao da je „po prvi put optimista“ u vezi sa sporazumom.

Podsetimo, projekat predviđa više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini, 14 milijardi dolara za Izrael i isto toliko za mere za borbu protiv ilegalne migracije na južnoj granici.

Bela kuća je ranije saopštila da više nemaju novca za novu vojnu podršku Ukrajini dok je ne odobri Kongres SAD.