Mađarska će ograničiti vize za privremene radnike izvan EU

Mađarska će ograničiti vize za privremene radnike izvan EU

Mađarska će ograničiti broj viza koje se izdaju radnicima na određeno vreme izvan Evropske unije i zabraniti im određene profesije kako bi zaštitila lokalna radna mesta.

Vlada premijera Viktora Orbana izdaće najviše 65.000 viza za privremene radnike iz zemalja koje nisu članice EU, navodi se u saopštenju mađarskog ministarstva ekonomije. Prošle godine izdato je 39.000 privremenih radničkih viza, ispod maksimuma utvrđenog prethodnom uredbom.

Suočen sa gustim izbornim kalendarom, Orban je pod pritiskom da obnovi ekonomski rast nakon pada izazvanog inflacijom 2023. godine. Njegov oštar stav o imigraciji pomogao je lideru nacionalističke partije Fides da dobije podršku na prethodnim izborima.

Orbanova vlada je takođe sastavila listu od oko 300 poslova za koje neće biti dozvoljeni radnici izvan EU, uključujući radnike u vinogradima i voćnjacima, fotografe, pomoćne advokate, krovopokrivače i mehaničare liftova.

„Vlada će zaštititi mađarske porodice i radna mesta, što znači da se po zakonu strani radnici mogu angažovati samo kada nema mađarskih radnika koji bi popunili slobodna radna mesta“, navodi se u saopštenju.

U periodu septembar-novembar tromesečna stopa nezaposlenosti u Mađarskoj iznosila je 4,3%.

Podsećamo da je Evropski parlament osudio smišljene, kontinuirane i sistematske napore mađarske vlade usmerene na podrivanje osnovnih vrednosti EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je rekla da će oko 20 milijardi evra EU fondova za Mađarsku ostati zamrznuto dok Budimpešta ne ispuni sve neophodne uslove.