Mediji: Nemačka će razviti protivvazdušni odbrambeni sistem kratkog dometa za 1,3 milijarde evra kako bi zamenio povučeni Gepard

Mediji: Nemačka će razviti protivvazdušni odbrambeni sistem kratkog dometa za 1,3 milijarde evra kako bi zamenio povučeni Gepard

Nemačka će za 1,3 milijarde evra naručiti razvoj sistema PVO kratkog dometa koji bi zamenio davno povučene protivvazdušne sisteme Gepard i drugu opremu.

Kako navodi agencija, nemački odbor za budžet u četvrtak je odobrio relevantni sporazum sa konzorcijumom koji čine kompanije Rajnmetal, Dil i Hensoldt.

Glavni zadatak kompanija biće razvoj sistema PVO sa dejstvom na maloj udaljenosti, počevši od tri kilometra, i na još manjoj udaljenosti, gde pretnju uglavnom predstavljaju mali dronovi.

Najverovatnije će biti zasnovan na sistemu Skiranger 30 kompanije Rajnmetal, gde mašine za njega tek treba da budu nabavljene. Istovremeno, prema planovima, sistem IRIS-T kompanije Diehl trebalo bi da gađa ciljeve na udaljenosti većoj od tri kilometra.

Drugi zadatak kompanija biće da povežu ovaj sistem sa IRIS-T kompleksima koje je Berlin već naručio da bi se stvorio širi, višeslojni zaštitni kišobran.

U međuvremenu, Hensoldt će isporučiti radare za ovaj sistem, za koji se očekuje da bude spreman 2026. ili 2027. godine.

Nemačka se u prošlosti uglavnom oslanjala na protivvazdušni sistem Gepard kao na protivvazdušno oružje kratkog dometa, oružje koje je od tada postalo istaknuto tokom rata u Ukrajini. Berlin je 2010. godine stavio Gepard iz upotrebe kako bi uštedio novac.

Ranije je saopšteno da bi Nemačka već 2024. godine mogla da preda Ukrajini nove samohodne artiljerijske instalacije RCH-155, koje će postati njihov prvi kupac.

U Bundesveru je u februaru 2023. počelo testiranje nove samohodne puške, čiji će prvi kupac biti Ukrajina.

Podsetimo, 2023. godine izvoz oružja iz Nemačke dostigao je rekordnih 12,2 milijarde evra. Ukrajina je postala glavni primalac oružja iz Nemačke u vrednosti od 4,44 milijarde evra.