Pijenje kamiljeg mleka može dovesti do značajnog smanjenja nivoa holesterola kod dijabetičara

Pijenje kamiljeg mleka može dovesti do značajnog smanjenja nivoa holesterola kod dijabetičara

Nova studija je pozdravila kamilje mleko zbog njegove sposobnosti da smanji rizik od srčanih oboljenja kod dijabetičara i pomaže u lečenju dislipidemije.

Dislipidemija je neravnoteža lipida kao što su holesterol, holesterol lipoproteina niske gustine (LDL-C), trigliceridi i lipoproteini visoke gustine (HDL). Ovo stanje može biti posledica ishrane, izloženosti duvanu ili genetske prirode i može dovesti do kardiovaskularnih bolesti sa teškim komplikacijama

Studija, objavljena u časopisu BMC komplementarna medicina i terapije, bavi se sistematskim pregledom i meta-analizom randomizovanih kontrolisanih ispitivanja (RCT) i otkriva da dosledna konzumacija kamiljeg mleka može značajno smanjiti nivo holesterola kod dijabetičara, smanjujući rizik od srčanih oboljenja.

Naučnici pišu: „Pretražili smo devet baza podataka od početka do 31. decembra 2022. da bismo identifikovali relevantne RCT-e. Veličine efekata na ukupni holesterol (TC), trigliceride (TG), lipoproteine niske gustine (LDL), lipoproteine veoma niske gustine ( VLDL), lipoprotein visoke gustine (HDL) su izračunati i izraženi korišćenjem srednjih razlika (MD) i intervala poverenja (CI).“

Pored baza podataka, naučnici kažu da su njihovi nalazi izvedeni nakon praćenja stotina randomizovanih kliničkih ispitivanja na pacijentima sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2.

„Konzumiranje svežeg CM (kamilje mleko) kod pacijenata sa dijabetesom rezultiralo je značajnim smanjenjem TC, TG i LDL nivoa, dok je pokazalo značajno povećanje nivoa HDL. Pacijenti sa T1D su izazvali povoljniji efekat u snižavanju TC, LDL i nivoe TG i povećanje nivoa HDL-a od njihovih odgovarajućih partnera sa T2D“, pišu oni.

TC, TG i LDL se odnose na veličine efekta za ukupni holesterol, trigliceride, lipoproteine niske gustine uzastopno.

Naučnici su takođe izračunali lipoproteine niske gustine (VLDL) i lipoproteine visoke gustine (HDL) koristeći srednje razlike (MD) i intervale poverenja (CI).

Autori su imali za cilj da reše kontroverzu oko efekata unosa kamiljeg mleka na profil lipida kod pacijenata sa dijabetesom. Oni se sada nadaju da bi njihov „sistematski pregled i meta-analiza randomizovanih kontrolisanih studija (RCT) sa ciljem da izračunaju veličinu efekta unosa kamiljeg mleka na lipide u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 (T1D) i tipa 2 (T2D)“ mogli da pomognu u oslobađanju dovoljno svetla o pitanjima koja su podstakla debatu o kamiljem mleku u literaturi.

Međutim, studija naglašava da je potrebno više ispitivanja i istraživanja kako bi se stavila tačka na kontroverzu među naučnicima o medicinskim prednostima kamiljeg mleka zbog „velike heterogenosti u uključenim studijama sugeriše da više RCT-ova sa većim uzorcima i potrebno je duže trajanje intervencije da bi se poboljšala robusnost dostupnih dokaza.“

„Naši nalazi sugerišu da bi CM mogao biti koristan komplementarni tretman u kontekstu upravljanja dislipidemijom koji je potreban za pacijente sa T1D i T2D, u smislu njegove sposobnosti da smanji TC, TG i LDL u krvi i poveća nivoe HDL.

„Dugotrajna konzumacija (> 6 meseci) CM od strane pacijenata sa dijabetesom može biti korisna pomoćna terapija pored propisanih lekova za poboljšanje lipidnog profila, posebno kod pacijenata sa T1D“, tvrde istraživači.

Vanredni profesor Univerziteta u Šardži MoezAlIslam Ezzat Faris i koautor studije optimistički su u vezi sa nalazima i njihovim implikacijama, posebno u zemljama koje čine Savet za saradnju u Zalivu—Kuvajt, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman i Bahrein—gde postoje značajne populacije kamila, a njihovo mleko je još uvek osnovna hrana u ishrani nekih ljudi.

„Dugotrajna konzumacija kamiljeg mleka kod pacijenata sa dijabetesom mogla bi biti korisna pomoćna terapija pored klasičnih lekova, u poboljšanju profila lipida i smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti“, kaže dr Faris.

Rekao je da su on i njegove kolege otkrili da pacijenti sa dijabetesom koji su konzumirali kamilje mleko pokazuju značajno nizak nivo ukupnog holesterola, triglicerida i lipoproteina niske gustine u poređenju sa pacijentima koji nisu pili kamilje mleko.

Rezultati su još izraženiji kod pacijenata koji su konzumirali sveže kamilje mleko duže od šest meseci, posebno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, rekao je dr Faris.

Studija je takođe otkrila da su pacijenti pokazali viši nivo lipoproteina visoke gustine (HDL), koji se medicinski smatra „dobrim“ holesterolom.

Visoki nivoi TC, TG i LDL povezani su sa većim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara, dok visoki nivoi HDL čine suprotno.

Kamilje mleko je dostupno za kupovinu u većini namirnica u zemljama Zaliva bogatim naftom i tržnim centrima u regionu. Za mnoge je to luksuzno piće, sa cenom više nego dvostruko većom od kravljeg mleka, na primer.

U Zalivu ima oko 1,3 miliona kamila, a procenjuje se da ih ima oko pola miliona u UAE. Arapi, posebno u Zalivu, istorijski su poznati po svojoj vezanosti i povezanosti sa kamilama.

Životinje se paradiraju kao deo kraljevskih proslava, a trke kamila su važna sportska aktivnost u regionu.

Dr Faris se nada da će studija i njeni nalazi dodati novu vrednost i dalju privrženost kamilama jer će njihovo mleko postati osnovna namirnica zbog terapeutskih prednosti.

Prema dr Farisu, redovna konzumacija kamiljeg mleka mogla bi čak da smanji rizik od razvoja dijabetesa kod pacijenata sa predijabetičarima.

Naučnici, u svojoj studiji, hvale kamilje mleko zbog niskog sadržaja zasićenih masti i lekovite vrednosti. Oni tvrde da je pijenje kamiljeg mleka „bolja alternativa za normalizaciju lipidnog profila među potrošačima“.

Ako bi se vest o spektakularnim nalazima studije proširila, uzgajivači kamila, bilo u Zalivu ili negde drugde, mogli bi da zarade na veoma hranljivom mleku. Kamilje mleko se već koristi kao alternativa trenutnim tretmanima za abnormalnosti masti ili holesterola.

Pacijenti sa dijabetesom često uzimaju injekcije insulina kako bi regulisali nivo insulina u svom telu. Redovna konzumacija kamiljeg mleka može smanjiti dozu insulina potrebnu pacijentima, kaže dr Faris.

Pacijenti sa dijabetesom imaju dvostruko veće šanse da razviju srčane bolesti ili moždani udar u poređenju sa osobama bez hronične bolesti. „Ovaj rad otvara prostor za dalja istraživanja kako bi se identifikovale bioaktivne supstance u kamiljem mleku i za razvoj ciljanih terapija za dijabetes“, dodaje dr Faris.