Brisel će „morati da reaguje“ ako Poljska prekrši zakon EU

Brisel će „morati da reaguje“ ako Poljska prekrši zakon EU

Evropska komisija „veoma pažljivo“ prati političku krizu koja se odvija u Poljskoj i spremna je da interveniše ako Varšava prekrši zakon EU, rekla je u sredu za Euronevs potpredsednica bloka za vrednosti i transparentnost Vera Jourova.

„Naravno, pratimo“, rekla je Jourova sa godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, u Švajcarskoj, ističući da Komisija „veoma pažljivo procenjuje šta se dešava u Poljskoj u oblasti medija“.

„U slučaju da postoji protivrečnost sa postojećim pravom EU, onda ćemo morati da reagujemo“, rekla je ona, objašnjavajući da je, iako je predložila Zakon o slobodi medija, da zaštiti novinare i novinske kuće od političkog mešanja u situacijama kao što je borba za vlast. mesto nad poljskim državnim medijima, zakon još uvek nije bio primenljiv, jer ga tek treba da ratifikuju Evropski parlament ili zemlje članice EU.

Novoizabrani premijer Poljske, bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, smenio je čelnike državne televizije, radija i novinske agencije u zemlji prošlog meseca, ubrzo nakon što je preuzeo vlast, insistirajući da su oni marionete Stranke prava i pravde (PiS) njegovog prethodnika. tvrdio je da je javne kuće pretvorio u desničarske propagandne organe. Poljski državni mediji su po zakonu obavezni da budu oslobođeni političke pristrasnosti.

Optužujući svog političkog rivala za odustajanje od pravnog presedana i stvaranje „anarhije“, predsednik Andžej Duda, član PiS-a, odgovorio je ulaganjem veta na finansijsko zakonodavstvo koje je državnim medijima namenilo 3 milijarde zlota (700 miliona evra). On je tvrdio da je preuzimanje medija od strane Tuskove vlade bilo nedemokratsko i neustavno, zahtevajući da se mediji rekonstruišu pošteno i zakonito.

U nedostatku sredstava koja je očekivao od povećanja budžeta, Tuskov kabinet je naknadno proglasio državne medije – koji broje oko 4.000 Poljaka kao zaposlene – nesolventnim do revizije i reorganizacije. Sam Tusk je priznao da je preuzimanje medija od strane njegove koalicije „moglo da bude sporije“, iako je optužio svoje rivale da se nisu „pomirili sa gubitkom moći“ kao rezultat gubitka na izborima.

Dok je Tuskova trostranačka koalicija pobedila na prošlogodišnjim izborima, PiS ostaje najveća stranka u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta, što znači da je Duda zadržao mogućnost da stavi veto na zakon uz podršku stranke – i Tusk mora da sarađuje ili da pravi kompromis sa njim ako nada se da će usvojiti budžet pre kraja meseca. Ako to ne učinite, može doći do opasnosti od vanrednih izbora, potencijalno rušenja proevropske premijerove koalicije pre kraja njenog drugog meseca na vlasti.