Tragovi kokaina u torbici za oružje Hantera Bajdena pokrenuli su optužbe

Tragovi kokaina u torbici za oružje Hantera Bajdena pokrenuli su optužbe

Ostaci kokaina pronađeni u torbici za oružje koja pripada sinu američkog predsednika Džoa Bajdena Hanteru je bila ključna u ubeđivanju sudije da nastavi sa optužbama u vezi sa oružjem protiv njega, izvestio je Politiko, pozivajući se na savezne tužioce.

Još u septembru, Hanter Bajden je stekao sumnjivo priznanje da je prvo dete aktuelnog predsednika SAD koje je krivično optuženo. Ovaj 53-godišnjak se takođe suočava sa nizom optužbi u vezi sa porezom.

Hanter Bajden bi mogao biti osuđen na najviše 17 godina iza rešetaka ako bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, navodi se u saopštenju koje su prošlog meseca objavili Ministarstvo pravde i američki tužilac Dejvid Vajs, specijalni tužilac koji vodi dugotrajnu istragu o predsednikovom sinu. .

Problemi predsedničkog potomka sa zakonom naveli su republikance da dovode u pitanje integritet Džoa Bajdena i da iznose optužbe za korupciju protiv demokrate.

U svom izveštaju od utorka, Politico je citirao tužioce koji tvrde da su „istražitelji bukvalno pronašli drogu u torbici u kojoj je optuženi držao pištolj“ i da je hemičar FBI-a kasnije identifikovao tu supstancu kao kokain.

Tužioci su insistirali da je „snaga dokaza protiv [Hantera Bajdena] ogromna“, odbacujući tvrdnje njegovog tima odbrane da su optužbe politički motivisane.

Oni su navodno citirali, između ostalog, priznanja optuženog o njegovoj upotrebi droge, koja je izneo u svojim memoarima iz 2021.

Hanter Bajden se ranije izjasnio da nije kriv po optužbama da je lagao o svojoj zavisnosti kada je popunio formular za kupovinu pištolja još u oktobru 2018.

Prošlog meseca Ministarstvo pravde podnelo je devet novih optužbi protiv njega, uključujući nepodnošenje i plaćanje poreza, utaju poreza i podnošenje lažne prijave.

Prema vlastima, predsednikov sin je „učestvovao u četvorogodišnjoj šemi da ne plati najmanje 1,4 miliona dolara samoprocenjenih federalnih poreza“, „trošeći „milione dolara na ekstravagantan način života“, koji je navodno uključivao zavisnost od droga.

Zvaničnici su takođe istakli da je Hanter Bajden „lepo zaradio“ dok je bio u odborima ukrajinskog industrijskog konglomerata Burisma, kao i kineske kompanije CEFC China Energi Co Ltd.

U decembru je predsednikov sin ignorisao poziv koji je izdao Nadzorni odbor Predstavničkog doma predvođen republikancima koji je istraživao navodnu umešanost njegovog oca u njegove poslovne poslove. Postupak je deo tekućih napora GOP-a da opozove predsednika Bajdena.