Lajčak: Crna gora ima šansu da bude uspešna evropska priča

Lajčak: Crna gora ima šansu da bude uspešna evropska priča

Crnogorski premijer Milojko Spajić sastao se danas u Davosu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, koji je istakao da Crna Gora ima šansu da bude uspešna evropska priča, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Navodi se da je Lajčak pozdravio formiranje 44. Vlade i ocenio da su za kratko vreme postignuti dobri rezultati, te istakao da je važno očuvati momentum kao garant daljih reformi i ukupnog društvenog napretka. On je posebno istakao rezultate u oblasti vladavine prava i napredak u poglavljima 23 i 24.

Spajić je istakao važnost političke stabilnosti i kazao da su za kratko vreme postignuti „impresivni rezultati“ zahvaljujući kojima je odblokiran proces evropske integracije, ali i proces unutrašnjih reformi koje vode ka jačanju standarda građana.

“Vlada uspešno vodi integracioni proces oslonjena na političku stabilnost i široki društveni dijalog u kome donosimo sve važne odluke, kao što su Popis stanovništva, usvajanje fiskalno odgovornog Budžeta, izbegavanje uvrštavanja Crrne Gore na sivu listu Moneyval-a i brojne druge”, naveo je Spajić.

Sagovornici su saglasni da je odnose na Zapadnom Balkanu potrebno posmatrati kroz prizmu evropske budućnosti te rešenja za potencijalna otvorena pitanja tražiti kroz dijalog u duhu dobrosusedskih odnosa.

„Na toj lini, ocenjeno je da Crna Gora ima važnu kohezionu ulogu i kao takva kredibilan je i pouzdan partner međunarodnoj zajednici“, navodi se u vladinom saopštenju.