ProGlas podseća da ističe rok za predaju zahteva za poništavanje izbora

ProGlas podseća da ističe rok za predaju zahteva za poništavanje izbora

Inicijativa ProGlas obaveštava građane da 18. januara ističe rok od 15 dana za predaju zahteva Ustavnom sudu za poništavanje beogradskih izbora, navodi se u njihovom saopštenju.

Kako se dodaje, taj rok, inače, teče od dana objavljivanja Ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda u Službenom glasniku grada Beograda.

„Građani su, međutim, bili uskraćeni za mogućnost da se o početku roka obaveste na regularan način, jer br. 1 Službenog glasnika grada Beograda za 2024. godinu, sa datumom 3. januar, još nije javno dostupan ni u papirnoj, ni u elektronskoj formi. To je tim čudnije što je br. 2, koji je objavljen 5. januara, uredno postavljen na sajt ovog glasila. Reč je, otuda, o perfidnom pokušaju da pomenuti zakonski rok neprimetno istekne, a sa njim i pravo građana da od Ustavnog suda zatraže poništavanje izbora zbog dokazanih sistemskih nepravilnosti koje su imale odlučujući uticaj na rezultate u gradu Beogradu“, napominje se u saopštenju ProGlasa.

Oni skreću pažnju na novo moguće bagatelisanje pokrenutog postupka.

„Ono bi se sastojalo u sledećoj tezi: eventualna odluka Ustavnog suda o poništavanju izbora je bespredmetna ako se usled nepostojanja gradske većine izbori svakako moraju ponoviti u Beogradu. Upozoravamo da postoji suštinska razlika između ta dva scenarija. U prvom slučaju, reč je o o pravnoj odluci kojom do ponovnog izlaska na birališta dolazi zbog ustanovljenih neregularnosti tokom izbornog procesa, dok je u drugom reč o političkoj odluci kojom se otklanjaju prepreke za formiranje gradske vlasti. ProGlas naglašava da je samo odgovarajuća odluka Ustavnog suda garant da će neki novi izbori, na lokalnom i drugim nivoima, biti održani u skladu sa preporukama i izveštajima ODIHR-a, tj. kao istinski slobodni i pošteni izbori“, ističe se u saopštanju.

Prema njihovim navodima, svaki drugi scenario predstavljao bi pokušaj prikrivanja učinjenih nezakonitosti i naknadnu legitimizaciju duboko nelegalnog i nelegitimnog izbornog postupka od 17. decembra.