Hladnoća u Čikagu prouzrokovala probleme na Teslinim stanicama za punjenje

Hladnoća u Čikagu prouzrokovala probleme na Teslinim stanicama za punjenje

Hladno zimsko vreme u Čikagu izazvalo je značajne kvarove na Teslinim stanicama za punjenje širom grada, ostavljajući vozače Tesle zaglavljene na „Teslinim grobljima“, nesposobne da napune svoja električna vozila.

Vozači su se suočili sa dugim redovima i problemima u procesu punjenja tokom poslednjih nekoliko dana, dok su temperature pale na skoro 0 stepeni Celzijusa (-17C). Neki vozači su morali napustiti svoje automobile nakon što su shvatili da neće moći da ih napune.

Stanovnici Čikaga, poput Tajlera Berda, izveštavaju o problemima na Teslinim stanicama. Berd je izjavio lokalnim medijima da je njegovo vozilo zaglavljeno na stanici Tesla Supercharger od nedelje popodne, a baterija je ostala na nuli procenata.

Vozač Brendon Velburn je čak čekao više od pet sati bez uspeha. Slični problemi javili su se i na drugim stanicama, poput one u predgrađu Čikaga Ouk Bruk, gde su desetine vozača imale poteškoća sa punjenjem.

Hladno vreme ima značajan uticaj na električna vozila, uključujući smanjenje dometa i tehničke kvarove na stanicama za punjenje. Prema analizi EV stručnjaka, ekstremne hladnoće mogu uzrokovati i do 70% smanjenje dometa na nekim električnim vozilima. Tesla još nije zvanično odgovorila na najnovije probleme u Čikagu.

U vodiču „Najbolje prakse u hladnom vremenu“, Tesla preporučuje vozačima da prethodno zagreju svoja vozila kako bi osigurali optimalnu temperaturu baterija za punjenje.