Napredak nauke o materijalima mogao bi dovesti do aviona koji optimizuju svoj oblik u letu

Napredak nauke o materijalima mogao bi dovesti do aviona koji optimizuju svoj oblik u letu

Materijali i predmeti mogu sami poprimiti različite oblike putem metode razvijene na Kraljevskom tehnološkom institutu KTH. Probojni testovi su pokazali kako se topljenjem i hlađenjem širokog spektra materijala – kao što su plastika i metali – može manipulisati da bi se reorganizovala njihova masa i formirali novi oblici.

Izvedena u 2D sa parafinom kao testnim materijalom, studija uvodi novi put za razvoj materijala koji se mogu programirati da se menjaju u 3D autonomno, kaže profesor Vouter van der Vijngaart, istraživač u Odeljenju za mikro i nanosisteme na Kraljevskom institutu KTH. tehnologije u Stokholmu.

Sa novom tehnologijom istraživači predviđaju neograničene mogućnosti, od automobila i aviona koji stalno prilagođavaju svoju formu da bi optimizovali otpor, do sala za sastanke u kojima se tražena sedišta stvaraju na zahtev.

„Ovo bi moglo da omogući neograničeno kreiranje alata i drugih objekata u hodu, bez uvođenja dodatnih materijala“, kaže van der Vijngart.

Metoda se oslanja na laser da topi i pomera materijal, malo po malo, tako da se kreće sa jedne strane objekta na drugu.

„Sve se samo pomera za nekoliko desetina mikrometara tokom svakog ciklusa“, kaže van der Vijngaart. „Može da preoblikuje objekte da prođu kroz uske praznine i da ih rekonstruiše u bilo koji ciljni oblik.“

Ponavljanje ovog faznog pomeranja na kraju preoblikuje materijal u bilo koji željeni oblik, sa većom slobodom oblika i prostorne rezolucije od drugih tehnika danas, kaže on. Integrisanje mehanizma za grejanje unutar stvarnih objekata omogućiće im da se samostalno menjaju.

On kaže da bi ovaj napredak u nauci o materijalima i inženjerstvu „mogao dovesti do napretka u tome što se nekada smatralo nemogućim“.

Objavljujući u časopisu Napredni funkcionalni materijali, istraživači su objavili video koji prikazuje tri mrlje parafina kako se transformišu da bi formirale akronimsko ime univerziteta, KTH.