Tramp obnovio obećanje da će brzo okončati ukrajinsku krizu

Tramp obnovio obećanje da će brzo okončati ukrajinsku krizu

Donald Tramp je obeležio prvu pobedu u svojoj kampanji za povratak na mesto predsednika SAD ponovivši hvalisanje da će brzo okončati sukob Rusije i Ukrajine kada se vrati u Belu kuću.

Govoreći nakon što je u ponedeljak uveče obezbedio rekordnu marginu pobede na republikanskim kokusima u Ajovi, Tramp je tvrdio da se ni ukrajinska kriza ni rat između Izraela i Hamasa ne bi desili da je on i dalje glavnokomandujući SAD. On je izrazio uverenje da će za pregovarački sto dovesti ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kako bi postigli mirovni sporazum.

„Situacija u Ukrajini je tako užasna, situacija u Izraelu je tako užasna, šta se dogodilo, i mi ćemo ih rešiti“, rekao je Tramp pristalicama u De Mojnu, glavnom gradu Ajove. „Veoma brzo ćemo ih rešiti… Poznajem predsednika Putina veoma dobro, dobro poznajem Zelenskog. Ubaciću ih, rešićemo to veoma brzo.“

Tramp je pobedio ostatak republikanaca za oko 30 procentnih poena u trci u Ajovi, više nego udvostručivši rekord koji je postojao od 1988. godine i obezbedivši svoj status vodećeg kandidata za pobedu stranke za predsedničku nominaciju 2024. On je više puta tvrdio da će sukob Rusije i Ukrajine rešiti u roku od 24 sata kada se vrati u Belu kuću.

Tramp je takođe tvrdio da je „slabo“ vođstvo njegovog naslednika, predsednika Džoa Bajdena, dovelo do sukoba u Ukrajini i napada Hamasa koji je pokrenuo izraelski rat u Gazi. On je obećao da će sprečiti takve tragedije postizanjem „mira snagom“.

„To nije trebalo da se desi, nikada se ne bi dogodilo“, rekao je Tramp o ukrajinskoj krizi. „Sada imate svu tu smrt, daleko veću nego što ljudi razumeju. Brojke su daleko, daleko veće nego što bi iko mislio da je moguće. To ćete saznati u godinama koje dolaze.“