Kineske banke pooštravaju ograničenja Rusiji posle Bajdenove naredbe o sankcijama

Kineske banke pooštravaju ograničenja Rusiji posle Bajdenove naredbe o sankcijama

Kineske državne banke pooštravaju ograničenja za finansiranje ruskih klijenata nakon što je predsednik SAD Džo Bajden potpisao ukaz o uvođenju sekundarnih sankcija stranim finansijskim kompanijama koje pomažu Moskvi u ratu u Ukrajini, piše Bloomberg.

Prema rečima sagovornika, najmanje dve banke su poslednjih nedelja naručile reviziju svog ruskog poslovanja sa fokusom na prekogranične transakcije.

Izvori dodaju da će banke takođe prekinuti veze sa klijentima sa sankcione liste i prestati da pružaju bilo kakve finansijske usluge ruskom vojno-industrijskom kompleksu, bez obzira na valutu ili lokaciju transakcija.

Sagovornici napominju da kineske banke pojačavaju dužnu pažnju klijenata, uključujući proveru da li su njihove poslovne registracije i krajnji korisnici iz Rusije.

Provere će biti proširene i na neruske klijente koji posluju u Rusiji ili prevoze važnu robu u Rusiju preko trećih zemalja.

Kineska vlada izbegava da pruži bilo kakvu veću vojnu pomoć Rusiji, ali pruža diplomatsku podršku Rusiji i intenzivira trgovinu sa Moskvom u oblastima koje nisu zabranjene sankcijama.

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je u petak, 22. decembra, dekret kojim se Vašingtonu dozvoljava da uvede sankcije finansijskim institucijama koje pomažu Rusiji da izbegne sankcije.