Republikanska debata otkazana nakon što je Niki Hejli rekla da će učestvovati samo ako to učini Donald Tramp

Republikanska debata otkazana nakon što je Niki Hejli rekla da će učestvovati samo ako to učini Donald Tramp

ABC News je u utorak otkazao predstojeću republikansku predsedničku debatu nakon što je Niki Hejli saopštila da neće učestvovati ukoliko bivši predsednik Donald Tramp ne bude prisutan. Ovaj potez ostavlja guvernera Rona DeSantisa kao jedinog kandidata posvećenog događaju u četvrtak u Nju Hempširu.

Hejli, koja se bori za drugo mesto u Ajovi protiv DeSantisa, izjavila je da će sledeća debata koju vodi biti ili sa Trampom ili sa Džoom Bajdenom. Ova odluka dolazi nakon debata u Ajovi u kojoj se Hejli suočila sa kritikama i izgubila drugo mesto.

ABC News je izdao saopštenje rekavši da su nameravali biti domaćini debate koja bi izašla iz poslaničkih grupa u Ajovi, ali da će to zavisiti od kandidata i ishoda trke.

Hejlijeva odluka takođe dovodi u pitanje još jednu debatu zakazanu za nedelju na CNN-u. Oštar sukob između Hejli i DeSantisa tokom poslednje debate u Ajovi dodatno je zakomplikovao situaciju, a Hejli se susrela sa kritikama zbog svoje izvedbe.

Trampov portparol Stiven Čeung je nazvao Hejli „očajničkom globalistom“, dodajući da je jedini ljudi koji glasaju za nju „demokrate koje pokušavaju da se mešaju na republikanskim predizborima“.

Ova situacija stavlja DeSantisa kao jedinog ozbiljnog učesnika u predstojećim debatama, a pitanje ostaje kako će se ovaj razvoj odraziti na dinamiku republikanske predizborne trke.