Orban tvrdi da planovi pomoći Ukrajini krše suverenitet EU

Orban tvrdi da planovi pomoći Ukrajini krše suverenitet EU

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je svoj stav protiv preusmjeravanja sredstava iz budžeta EU za pomoć Ukrajini u suočavanju s tekućom ruskom invazijom, prenosi Ukrinform.

„Ako želimo da pomognemo Ukrajini, što mislim da treba da uradimo, moramo to učiniti na način koji ne šteti budžetu EU“, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Mađarska se usprotivila naporima EU da rekonstruiše budžet bloka za izdvajanje 50 milijardi evra za Ukrajinu i obezbedi više sredstava za druge zadatke kao što je upravljanje pitanjima migracija.

„Ali davati 50 milijardi evra iz budžeta EU za četiri godine unapred je kršenje suvereniteta i nacionalnih interesa EU. Ne znamo ni šta će biti za četvrt godine“, rekao je mađarski premijer.

Orban je rekao da bi svaki finansijski mehanizam uspostavljen za Ukrajinu trebalo da bude odvojen od budžeta EU, dodajući da je ponuda njegove zemlje za uspostavljanje takvog objekta zasnovana na dodeli pomoći u zavisnosti od bruto nacionalnog dohotka zemalja članica.

„Ako Brisel ovo prihvati, biće pomoći Ukrajini, van budžeta“, rekao je Orban. „Ako ne, onda ću biti tužan što ću zaustaviti ovaj proces.“

Orban je to govorio nakon sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, koji je, kao i njegov mađarski kolega, rekao da nema vojnog rešenja za krizu u Ukrajini, skoro dve godine nakon ruske invazije, navodi se u izveštaju.

Fico je rekao da Slovačka podržava Mađarsku u tom pitanju i da njegova vlada neće podržati bilo kakve poteze koji bi ograničili prava Budimpešte u EU.