Britanski premijer Sunak suočava se s otporom zbog plana slanja tražilaca azila u Ruandu

Britanski premijer Sunak suočava se s otporom zbog plana slanja tražilaca azila u Ruandu

Britanski premijer Riši Sunak suočava se s ozbiljnim otporom unutar sopstvene Konzervativne partije zbog svog plana slanja tražilaca azila u Ruandu. Ova kontroverzna imigraciona politika, koju Sunak ističe kao ključnu tačku svog programa, izaziva neslaganja među konzervativcima.

Sunak pokušava ujediniti stranku i pobediti na predstojećim izborima, ali njegov plan da migrante šalje u Ruandu izaziva suprotstavljena mišljenja unutar stranke. I dok umereni konzervativci smatraju politiku preterano ekstremnom, desničari tvrde da ne ide dovoljno daleko u sprečavanju migracija.

Pobuna je dostigla vrhunac kada su dva zamenika predsednika stranke, Li Anderson i Brendan Klark-Smit, napustila svoje funkcije podržavajući amandmane koji zahtevaju strože sprovođenje zakona o bezbednosti Ruande. Iako amandmani nisu prošli, oko 60 članova Konzervativne partije pridružilo se pobuni.

Odlučujući test za Sunaka uslediće u sredu kada će poslanici glasati o zakonu u celini. Neki konzervativni pobunjenici najavljuju da će se usprotiviti zakonu ukoliko ne bude ojačan, što bi moglo ozbiljno ugroziti Sunakov autoritet i njegov plan za Ruandu.

Premijer Sunak tvrdi da zakon ide koliko god je moguće daleko, ali se suočava s izazovom kako zadovoljiti različite frakcije unutar stranke. Sa suprotnostima od umerenih do desničara, Sunak mora pronaći balans između borbe protiv nelegalnih migracija i poštovanja međunarodnih prava.

Opozicione stranke već izražavaju protivljenje zakonu, a agencija UN za izbeglice tvrdi da plan za Ruandu nije u skladu s međunarodnim izbegličkim pravom. Sunakova politika usmerena je na zaustavljanje „čamaca“ koji prevoze migrante preko Lamanša, ali se suočava s teškoćama u unutarstranačkom jedinstvu i podršci.

Dok politički pritisci rastu, Sunakova vlada mora pronaći rešenje koje će zadovoljiti obe strane unutar Konzervativne partije, održavajući istovremeno obećanja prema javnosti u vezi sa imigracionom politikom.