Izraelu su potrebne „godine“ da razbije tunele u Gazi

Izraelu su potrebne „godine“ da razbije tunele u Gazi

Izraelska vojska je „začuđena“ veličinom i kvalitetom tunela koje je Hamas izgradio ispod Gaze, navodi se u članku objavljenom u Njujork tajmsu u utorak.

Prvobitno je procenjeno da mreža tunela uključuje 400 km podzemnih prolaza i bunkera. Izraelske odbrambene snage (IDF) su od tada revidirali ove procene na 560-725 km ili više.

Dvojica zvaničnika, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da postoji blizu 5.700 odvojenih šahtova koji vode u tunele ispod Gaze. Međutim, nijedan od brojeva nije mogao biti nezavisno verifikovan.

Za onemogućavanje tunela moglo bi da prođe „godina“, rekao je jedan izraelski zvaničnik Tajmsu. Treba ih mapirati, proveriti da li ima izraelskih zarobljenika i „učiniti nepopravljivim“, rekao je on, priznajući da su nedavni pokušaji da se tuneli unište tako što su ih poplavili morskom vodom „propali“.

Prema drugom zvaničniku, Izrael koristi model „trougla“ za lociranje tunela, koji pretpostavlja da će se oni naći ispod bilo koje bolnice, škole ili džamije u Gazi.

Izraelska vojska je potcenila „obim i važnost“ tunela za Hamas, što je Tajms opisao kao „neuspeh obaveštajnih službi“.

IDF nije otkrila broj poginulih i ranjenih vojnika u ratu u tunelima. Zvanično, skoro 190 vojnika je ubijeno, a oko 240 teško ranjeno u borbama od početka kopnene kampanje u Gazi.

Jedan vojnik, koji je razgovarao sa Tajmsom pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je učestvovao u uništavanju oko 50 tunela u Bejt Hanunu, na severoistoku Gaze. Svi su bili opremljeni bombama i drugim eksplozivima, povezanim da se aktiviraju daljinski.

Militantna grupa Hamas, koja održava de fakto kontrolu nad Gazom, napala je 7. oktobra obližnja izraelska naselja, odnevši živote oko 1.200 Izraelaca. Još 240 odvedeno je u palestinsku enklavu kao zarobljenici. Izrael je odgovorio objavom rata Hamasu i izvođenjem vazdušnih i artiljerijskih udara na Gazu, nakon čega su usledile kopnene trupe u novembru.

Skoro 24.000 Palestinaca je ubijeno, a još 60.000 ranjeno u prvih 100 dana borbi, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.