Eskalacija sukoba: Palestinski militanti nastavljaju otpor, Izrael i Hamas u novom nasilju

Eskalacija sukoba: Palestinski militanti nastavljaju otpor, Izrael i Hamas u novom nasilju

Palestinski militanti su se sukobili sa izraelskim snagama u severnoj Gazi, prkoseći masovnoj izraelskoj kampanji koja traje više od 100 dana. U utorak su lansirali salvu raketa iz južnih područja, demonstrirajući odlučnost i upornost u borbi protiv izraelske ofanzive.

Borbe su se fokusirale na severnu Gazu, koja je bila prva meta izraelske ofanzive. Unatoč razorenim naseljima, Izrael se suočava sa izazovom postizanja svojih ciljeva demontaže Hamasa i oslobađanja talaca zarobljenih tokom ranijih sukoba.

U međuvremenu, Francuska i Katar intervenisali su u posredovanju između Izraela i Hamasa kako bi osigurali isporuku lekova izraelskim taocima u Gazi. Ovo je prvi poznati sporazum između sukobljenih strana nakon jednonedeljnog primirja u novembru.

Humanitarna kriza u Gazi se produbljuje, s 85% od 2,3 miliona Palestinaca koji su napustili domove, izazivajući upozorenja UN-a o masovnoj gladi i bolestima. Sukobi prijete širenjem nakon što su SAD i Izrael razmenili štrajkove sa grupama koje podržava Iran u regionu.

Izrael je obećao slomiti Hamasove vojne sposobnosti, nastojeći spriječiti ponovni napad poput onog 7. oktobra koji je izazvao rat. SAD i Izrael odbili su međunarodne pozive za prekid vatre, a više od 100 talaca ostalo je u zatočeništvu, dok Hamas uslovljava oslobađanje njihovim okončanjem rata.

Dok traje sukob, region se suočava s rastućom nestabilnošću. Iran je izveo raketne napade na izraelsko „špijunsko sedište“ u Irbilu, što je izazvalo osudu SAD-a i Iraka. Grupa podržana od Irana napada baze sa američkim trupama u Iraku i Siriji, dok pobunjenici Huti u Jemenu nastavljaju napade na brodove u Crvenom moru.

Situacija u Gazi se pogoršava, a UN upozorava na široko rasprostranjenu glad i bolesti. Izrael tvrdi da nisu ograničeni prilivi humanitarne pomoći, dok UN traži veći pristup i bržu isporuku pomoći u teškim uslovima bombardovanja.